Protifašistickí bojovníci nezabúdajú na obete fašizmu

SPRÁVY
1 /

Pevné miesto v kalendári podujatí Oblastnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici patrí každoročnej pietnej spomienke na jednu z najtragickejších udalostí druhej svetovej vojny v našom regióne.

Pietny akt v Kremničke

Monumentálny Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke je priestorom, v ktorom je možné naplno precítiť ohavnosti, ktorých sa dopustili nemeckí fašisti s pomocou domácich prisluhovačov z radov Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy.

Po potlačení Povstania v jeseni 1944 sa naplno odhalila pravá tvár vojny, v ktorej nemá nevinný človek žiadnu hodnotu. Mašinéria represálií zachvátila dočasných „víťazov“. Na svoj diabolský plán využili vybudované zákopy pri Kremničke a v niekoľkých časových vlnách tu pri privážali z bystrickej väznice zajatcov, ženy, deti, židov i Rómov, aby ich surovo popravili a zasypali zeminou. Číslo 747 stroho vyjadruje ich počet, ale za ním treba predovšetkým vidieť konkrétne bytosti s ich osudmi, túžbou prežiť. Nebolo im dopriate!

obete1

Vo štvrtok 8. novembra 2018 sa v areáli Pamätníka obetiam fašizmu v Kremničke, ktorý je dielom významného slovenského architekta Dušana Jurkoviča, stretli nielen členovia SZPB, ale aj študenti a žiaci banskobystrických škôl – Gymnázia Mikuláša Kováča, Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša, ZŠ Spojová, Radvaň a Trieda SNP 20. Prítomní boli aj hostia – primátor mesta Ján Nosko, prednosta Okresného úradu Július Ernek, vedúci regionálnej kancelárie prezidenta SR Stanislav Liška, predseda Ústrednej rady SZPB Pavol Sečkár, zástupca Židovskej náboženskej obce Juraj Turčan, ako aj predstavitelia organizátorov – predseda Oblastnej organizácie SZPB Ján Pacek a generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Kremnička 2

Zaznela hymna SR, po ktorej si prítomní vypočuli nielen príhovor primátora Jána Noska, ale aj dojemnú báseň  Zlaty Solivajsovej Kremnička v podaní študentov Gymnázia M. Kováča Evy VieríkovejLukáša Technovského. Na záver predniesol Jozef Ťažký Vyhlásenie účastníkov pietnej spomienky, v ktorom zaznel apel na pravdivé hodnotenie udalostí druhej svetovej vojny ako aj vyjadrovanie úcty obetiam.

Hymnická pieseň Kto za pravdu horí ukončial pietne zhromaždenie, následne  žiaci a študenti položili na hrobové miesta sviečky a kamienky. Treba veriť, že títo mladí ľudia si budú pamätať tieto momenty a spomenú si na ne v pravý čas. Aby nedopustili ďalšie vojnové tragédie!

Po skončení pietneho zhromaždenia sa konalo plenárne zasadnutie Oblastného výboru SZPB v Múzeu SNP, na ktorom členovia zhodnotili doterajšiu činnosť a schválili plán na budúci rok. Ten bude významný nielen pripomenutím si 75.  výročia SNP, ale aj konaním zjazdu SZPB v Poprade.

OV SZPB 1

V y h l á s e n i e účastníkov pietnej spomienky pri Pamätníku obetiam fašizmu v Kremničke

Čas neúprosne plynie, stiera spomienky, obrusuje hrany. Prekrýva udalosti, ktoré sa stali tu, v Kremničke, pred 74 rokmi. V historickom čase sa strácajú svedkovia, ktorí prežili v období od 5.novembra 1944 do 5.januára 1945 všetky tie zverstvá a zločiny, čo sa na tomto mieste udiali.

Zostávajú pamätníky, ako je aj tento z roku 1949. Postavili ho na pamiatku    211 žien, 58 detí, 450 židov a 53 Rómov. Spolu 747 ľuďom. Povraždilo ich nemecké fašistické vojsko a ich prisluhovači z Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy. Zabíjali ľudí, ktorí sa postavili okupácii na odpor, zabíjali tých, ktorí odpor podporovali, zabíjali z pomsty a kvôli zastrašovaniu aj nevinné deti.

Žijeme dobu, ktorá akoby nechcela o tomto vedieť. Vidíme snahy prehodnocovať výsledky druhej svetovej vojny, skresľovať dejinné udalosti, alebo ich interpretáciu prispôsobovať podľa rôznych záujmov a záujmových skupín – všelijakých vykladačov jedinej pravdy – ich pravdy.

Ohlupujú najmä mladých ľudí, ktorí už logicky majú od spomínaných udalostí odstup daný časom a inou životnou skúsenosťou. Médiá hlavného prúdu nie vždy podnecujú k objektívnemu zobrazovaniu minulých, a žiaľ ani prítomných udalostí. Často plytkými skratkovitými spôsobmi podávajú zjednodušujúce, povrchné pohľady na zložité dejinné i súčasné udalosti.

Budúcnosť, na ktorej nám, účastníkom tejto pietnej spomienky záleží, si žiada, aby nové generácie mali objektívny pohľad na všetko čo sa okolo nás v minulosti dialo a deje sa aj v súčasnosti. Aby boli vzdelaní a rozvážni.

Preto my, účastníci pietneho zhromaždenia tu pri Pamätníku 747 obetí fašizmu v Kremničke, vyzývame občanov Slovenska, aby sa angažovali proti novodobým prejavom fašizmu, neofašizmu, neonacizmu, extrémizmu a terorizmu. Vyzývame novinárov a komentátorov na objektívne informovanie o dianí v našej krajine a vo svete.

Zverejňujte, akými formami sa pod rúškom demokracie a pluralizmu do hospodárskeho, politického a spoločenského života snažia rôzne záujmové skupiny, združenia a jednotlivci vsúvať fašizoidné až fašistické myšlienky 

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov bude v duchu svojho spoločenského poslania s úctou zachovávať nielen štúrovskú líniu národnoslobodzovacieho úsilia, ale najmä odkaz Slovenského národného povstania. Úctu k ľuďom, ktorí bojovali proti fašizmu v druhej svetovej vojne na rôznych bojiskách.

Budeme ako občianske združenie Vláde Slovenskej republiky napomáhať v úsilí chrániť našu krajinu pred šírením fašistických a extrémistických ideí, aby sa ich nedarilo presadzovať do života. 

Večná sláva a úcta tým, ktorí položili v boji proti fašizmu svoje životy, prišli o  zdravie alebo utrpeli ujmu rôzneho druhu. Všetkým, ktorí s odvahou vystúpili v Slovenskom národnom povstaní proti fašizmu!

 

kremnicka9

Autor: Jana Borguľová, Foto: Jozef Horváth, autorka a archív