Protesty Gorila 2012 boli bez politikov, Občianska výzva 2014 je už s nimi

SPRÁVY
6 /

Vo februári 2012 sa  Banskej Bystrici na Námestí SNP uskutočnil protestný míting Gorila, ktorého organizátori sa po dvoch týždňoch rozdelili a zostali iba „Občania 2012“. Dlho o nich nebolo počuť, až teraz, ale už vystupujú ako „Občianska výzva 2014“ s opozičnými politikmi.

Občianske protesty proti korupcii sa zmenili na politické

„Nadväzujeme na odkaz masových protestov z roku 2012, kedy sa nepodarilo dotiahnuť do konca požiadavky na odstránenie korupcie a vyšetrenie udalostí súvisiacich so spisom Gorila. Táto téma sa teraz opäť otvorila, sú tu konkrétne návrhy zákonov, ktoré by mali pomôcť v boji proti korupcii. Preto je dôležité vytvoriť verejný tlak na poslaneckú väčšinu v Národnej rade, aby účinné protikorupčné opatrenia boli prijaté,“

uviedol novopečený poslanec MsZ za Banskobystrickú alternatívu.Matej Bučko z Občianskej výzvy 2014

Medzi predstaviteľmi tejto občianskej iniciatívy sú ďalší zvolení i nezvolení kandidáti na poslancov MsZ z BBA – Viera Dubačová, Milan Lichý, Henrieta Petrincová a Pavol Strhák, rovnako ako aj signatár výzvy „Občania 2012“ Andrej Čierny, pričom Filipa Roháčka vystriedal jeho kolega z bbonline.sk Matej Bučko.  V pondelok 24.novembra 2014 sa v studenom Urban Spote (bývalé kino Hviezda) zišli politici Igor Matovič (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS) so štyridsiatkou občanov na diskusii o korupcii moderovanej Radom Slobodom, aby potom s aktivistami prešli na Námestie SNP s horiacimi sviečkami.

Oproti roku 2012 však nastal jeden zásadný rozdiel. Kým pred takmer tromi rokmi pri protestoch Gorila išlo o stretnutie občanov bez politikov, teraz ich občianski aktivisti sami pozývajú. V čele súčasných občianskych protestov stojí časť opozičných politikov, ktorí preniesli svoje protivládne ťaženie z NR SR do ulíc veľkých slovenských miest. V Banskej Bystrici to potvrdil Richard Sulík slovami: „Ide nám o to, aby bolo na Slovensku lepšie, ale samozrejme aj o hlasy pre našu stranu v budúcich parlamentných voľbách.“

„Nezávislosť“ časti tretieho sektora v praxi

Je zaujímavé, že aktivisti z mimovládneho sektora spolu s Banskobystrickou alternatívu, ktorí vyhlásili novú „nezávislú“ občiansku iniciatívu, sa bez problémov spojili s opozičnými politikmi (s výnimkou  KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd) pod hlavičkou boja proti korupcii.

Aj nestranný pozorovateľ politického diania na Slovensku si nemôže nevšimnúť, že ide o pokračovanie opozičnej politiky proti Smeru, ktorá sa vystupňovala pred komunálnymi voľbami kauzou predraženého CT-éčka pre piešťanskú nemocnicu a má zrejme pokračovať až do parlamentných volieb  2016 na protikorupčnej vlne.

Ani opoziční poslanci nie sú svätí  

Pritom je všeobecne známe, že napríklad predseda SaS Richard Sulík ešte ako šéf NR SR bol zapletený do kauzy Sasanka spolu s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom pred pádom Radičovej vlády.  Mimochodom tento dokument sa objavil na rovnakom internetovom portáli, na akom boli zverejnené aj spisy Gorila…

Igor Matovič ako poslanec SaS za Obyčajných ľudí sa zasa preslávil tvrdeniami, že  niekto sa mu po voľbách 2010 snažil ponúknuť niekoľko miliónov eur ako úplatok, ak pomôžu privodiť pád koaličnej vlády. Nedávno zasa nahral bez vedomia prezidentského kandidáta Radoslava Procházku ich spoločnú konverzáciu o platbách „na drevo“ za reklamu v čase, keď SIEŤ  v prieskumoch verejnej mienky preskočila Matovičovo hnutie OĽaNO.

Čarom nechceného je, že v pondelok sa v Žiline konala podobná akcia organizovaná miestnymi mimovládkami, ktorej hosťami boli politici – poslanci NR SR Alojz HlinaDaniel Lipšic (NOVA), spolu s novinárom Petrom Schutzom a piešťanským lekárom Alanom Suchánkom. Zdá sa, že Gorila sa v roku 2014 akosi spolitizovala….

Autor: (tom), Foto: Ilustr.