Protest učiteľskej iniciatívy: Kde iní končia, ZŠ Sitnianska začína

SPRÁVY
0 /

Hoci v Banskej Bystrici minulý týždeň otvorili svoje brány aj štyri protestujúce školy z 11 mestských základných škôl a iba v dvoch bude naďalej obmedzený režim vyučovania, v pondelok sa na dva dni zatvára z dôvodu protestu väčšiny pedagogických zamestnancov ZŠ Sitnianska.

Po dvoch týždňoch protestov Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktoré v meste pod Urpínom vyvrcholili 29. januára protestným mítingom na Námestí SNP a dotknuté školy sa postupne dostávajú do bežného vyučovacieho režimu, sa zatvára mestská škola, ktorá doposiaľ neprotestovala. Zároveň mestské Divadlo z Pasáže pre „štrajkujúcich učiteľov a študentov“ odohrá v utorok večer v Záhrade bezplatne hru „Čakanie na Go(do)ta”.

Podľa školských oznamov sme zmapovali aktuálnu situáciu na piatich banskobystrických mestských základných školách, ktorých sa dotkol protest ISU :

ZŠ Sitnianska

„Vážení  rodičia, keďže  sa do neobmedzeného štrajku  v dňoch 8. 2. (pondelok) a 9. 2. 2016 (utorok) rozhodla  zapojiť väčšina pedagogických zamestnancov vrátane vychovávateliek ŠKD, nie je možné zabezpečiť chod školy,“

znie oznam na webovej stránke ZŠ Sitnianska.

Z uvedených dôvodov bude škola  zatvorená. V prevádzke nebude ani školský klub detí a školská jedáleň. Vedúca ŠJ automaticky odhlási žiakov zo stravy. Potvrdenie o zatvorení školy, ktoré by ste mohli potrebovať pre zamestnávateľa, si môžete vyzdvihnúť na sekretariáte školy v pracovné dni od 8:00 do 14:00 hod. O ďalšom vývoji situácie bude aktuálne informovať vedenie školy na stránke a formou oznamov na vstupe do budovy školy.

V priebehu pondelka sa na školskom webe objavila informácia: „Riaditeľstvo ZŠ Sitnianska oznamuje, že od stredy 10. 2. 2016  bude výchovno-vzdelávací proces a prevádzka školy v bežnom režime.  V prevádzke bude aj ŠKD a ŠJ.“

ZŠ Ďumbierska

Od pondelka, 8. februára 2015 je škola v bežnom režime – vyučuje sa podľa platného rozvrhu a odborne vo všetkých triedach. Školský klub detí funguje v bežnom režime od 6:15 do 17:00, ako aj školská jedáleň. Žiaci, ktorí sa stravujú v školskej jedálni a zaplatili za obedy sú automaticky prihlásení na stravovanie. V prípade potreby sa budú môcť zo stravy odhlásiť do pondelka 8. februára do 8:00 hod. 

ZŠ SSV Skuteckého

Od pondelka 8. februára 2016 prebieha na škole vyučovanie v bežnom režime. Všetci žiaci sa učia podľa platného rozvrhu hodín. Škola zostáva aj naďalej zapojená do štrajku tzv. štafetovým spôsobom. Vyučovanie však bude prebiehať plynule, všetky predmety budú odučené odborne. Výpisy známok za 1. polrok školského roku 2015/16 dostanú žiaci v pondelok 8. 2. 2016.

ZŠ Trieda SNP

Od pondelka 8. februára 2016 dochádza k zmene „štrajkového režimu“ vyučovania na škole nasledovne:

Pondelok 8. 2. a utorok 9. 2. 2016

1.– 4. ročník sa bude vyučovať v obmedzenom režime v rozsahu 4 vyučovacích hodín. ŠKD nebude fungovať vôbec – ani v ranných hodinách, ani v popoludňajších hodinách. Deti, ktoré sa stravujú v ŠJ, odstravujú po 4. vyučovacej hodine triedne učiteľky do 13.00 hod. Rodičia majú prostredníctvom žiackej knižky svojho dieťaťa oznámiť informáciu o odchode dieťaťa zo školy (môže ísť samostatne, odchod v sprievode zákonného zástupcu alebo inej osoby určenej zákonným zástupcom dieťaťa).

5. – 9. ročník sa bude vyučovať v normálnom režime, podľa platného rozvrhu hodín. Školská kuchyňa a jedáleň bude plne v prevádzke. Prihlasovanie a odhlasovanie obedov je individuálne, zvyčajným spôsobom Školská budova sa bude otvárať od 7:30 hod.

Od stredy 10. 2. 2016

Všetky ročníky – I. aj II. stupeň sa budú vyučovať v normálnom režime podľa platného vyučovacieho rozvrhu na školský rok 2015/16. ŠKD bude v plnej prevádzke zvyčajným spôsobom.

ZŠ Radvanská

Od utorka 9. 2. 2016  bude zabezpečený výchovno-vzdelávací proces v bežnom režime, všetky predmety budú odučené odborne. Škola zostáva aj naďalej zapojená do štrajku tzv. štafetovým spôsobom

Autor: (tom), Foto: ilust.