Prokurátor obžaloval predsedu ĽSNS za odovzdávanie šekov s číslovkou 1488

SPRÁVY
3 /

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal vo štvrtok obžalobu na predsedu parlamentnej strany ĽSNS Mariana Kotlebu. Obvinil ho z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

V piatok o tejto skutočnosti informovala TASR hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Ešte predtým vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru dňa 20. júla 2017 vzniesol obvinenie osobe  M. K. za rovnaký prečin. V prípade dokázania vinu mu hrozí trest vo výške šesť mesiacov až tri roky väzenia.

Kotlebova ĽSNS si 14. marca 2017 v aule Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici slávnostným galavečerom pripomenula vznik vojnového Slovenského štátu. Počas neho sa vedúci predstavitelia tejto strany nevyhli škandálu.

V rámci večernej slávnosti Marian Kotleba okrem iného odovzdával finančné dary trom mnohodetným rodinám, vrátane postihnutého chlapca na vozíku, formou symbolických šekov v eurách. Na nich sa objavilo číslo 1488, ktoré až nápadne pripomínalo extrémistickú symboliku.

Čísla 14 a 88 sú známe ako rasistické a nacistické symboly. Konkrétne číslo 14 vyjadruje 14 slov rasistického vyhlásenia amerického extrémistu a člena Ku Klux Klanu Davida Lanea:

„We must secure the existence of our people and a future for white children (Musíme zaistiť existenciu našich ľudí a budúcnosti pre biele deti).“

Číslo 88 predstavuje nacistický pozdrav “Heil Hitler”, pretože H je 8. písmeno v abecede. Túto dvojicu čísel používajú extrémisti aj spolu v tvare 14/88.

V tejto súvislosti je zaujímavé, že po verejnej kritike číslovky 1488 sa v oficiálnej správe z inkriminovaného galavečera  na webe kotlebovcov objavil tento text:

„V rámci programu bol trom mnohodetným rodinám odovzdaný finančný dar, na ktorý sa v rámci charitatívnej zbierky poskladali poslanci, poslaneckí asistenti a krajskí a okresní predsedovia ĽS Naše Slovensko. Celkovo sme týmto rodinám odovzdali pomoc vo výške takmer 4500 eur.“

Podpredseda Kotlebovej ĽS NS pre propagáciu Milan Uhrík vtedy celú situáciu zľahčoval slovami:

 „Ide o náhodu, keďže členovia strany vyzbierali pre tri rodiny 4.464 eur, ktoré rozdelili po 1488 eur. Nie je to vec žiadnej symboliky ani nejakého numerologického okultizmu. Číslo mohli zaokrúhliť, ale potom by nezaujali médiáVšimli by ste si, že sme pomohli trom chudobným rodinám, keby sme im dali sumu o euro nižšiu alebo vyššiu?“

Na Kotlebovu obranu sa verejne postavil jeho priateľ – predseda DSSS Tomáš Vandas, ktorého v Česku považujú za neonacistu. Ten bol ako hosť 14. marca 2017 v Banskej Bystrici  na odovzdávaní šekov s číslovkou 1488…