Pripravuje sa verejné zhromaždenie obyvateľov Radvane a Kráľovej

SPRÁVY
3 /

Návrh na vyhlásenie verejného zhromaždenia obyvateľov mesta Banská Bystrica – mestských častí Radvaň a Kráľová predložil na poslednom novembrovom mestskom zastupiteľstve primátor Ján Nosko. Týka sa pripravovanej zmeny volebných obvodov a mestských častí.

Z mestskej časti Radvaň sa oddelí Fončorda a Pršianska terasa, Kráľová zostane

Poslanec Daniel Karas, ktorý je spolu s miestnou občianskou radou iniciátorom osamostatnenia Fončordy ako novej mestskej časti a volebného obvodu k tomu uviedol:

„Naša dočasná komisia na svojich zasadnutiach riešila potrebu zosúladenia územného členenia mesta so súčasným stavom osídlenia a počtu obyvateľov v území, na základe čoho boli predložené návrhy na zmenu územného členenia – vytvorenie dvoch mestských častí Fončorda a Pršianska terasa a vykonanie zmien hraníc dotknutých MČ Kráľová a Radvaň.“

Aby sa urýchlili tento proces, je potrebné zvolať verejné zhromaždenie obyvateľov dotknutých mestských častí. Predmetom tohto verejného zhromaždenia bude verejné prerokovanie návrhov na vytvorenie nových MČ mesta Fončorda a Pršianska terasa a prerokovanie ich názvov.

Verejné zhromaždenie obyvateľov Radvane a Kráľovej sa uskutoční 3. decembra 2015 o 16.00 hod. vo Veľkej sieni mestského úradu. Moderátorkou bude Monika Pastuchová, vedúca kancelárie primátora mesta.

Po verejnom prerokovaní návrhu na zmenu metských častí a ich hraníc sa zozbierajú všetky dokumenty a spracujú, následne sa predložia na schválenie do najbližšieho MsZ Po schválení týchto dokumentov mesto s komplexným materiálom zašle dve žiadosti. Prvá pôjde na Okresný úrad v Banskej Bystrici, ktorý by mal rozhodnúť a schváli nové mestské časti. Druhá žiadosť poputuje na Ministerstva vnútra SR, ktoré schvaľuje názvy týchto častí.

Novembrové stretnutie obyvateľov Kráľovej

Poslanec Igor Kašper, ktorý sa narodil na Fončorde, 20 rokov býval v Radvani, 10 rokov v Kráľovej a posledné roky na Pršianskej terase, sa poďakoval kolegovi Karasovi a zamestnancom MsÚ, že v pomerne krátkom čase sa im podarilo vytvoriť návrh na vyhlásenie nových mestských častí.

„Tento návrh rešpektuje reálny stav v meste Banská Bystrica, keď občania žijú roky na Fončorde a tak túto časť mesta aj nazývajú, ale formálne patria do Radvane. Podobne je to aj s uvádzaním počtu obyvateľov mestskej časti Kráľová. Do Radvane sa dostala aj Pršianska terasa, hoci dnes je to vzhľadom na počet obyvateľov a pokračujúci urbanistický rozvoj už de facto samostatná časť mesta,“

dodal Kašper.

Ešte pred decembrovým verejným zhromaždením občanov Radvane a Kráľovej (súčasných mestských častí) sa v utorok 24. novembra o 17:30 hod. uskutoční v budove Slovenskej zdravotníckej univerzity na Sládkovičovej 21 (prízemie bloku B – vľavo pri vstupe do areálu) stretnutie pre všetkých obyvateľov Kráľovej (ul. Podháj, Sládkovičova a Sokolovská) s poslancami MsZ Igorom Kašperom, Milanom Smädom a Občianskou radou v Kráľovej.

Program:

  1. Otvorenie
  2. Zmena hraníc územia mestskej časti Kráľová a Radvaň
  3. Rozvoj mestskej časti Kráľová – koncepcia územia
  4. Informácia o činnosti Občianskej rady za roky 2014-2015
  5. Pripravované spoločenské a investičné akcie v Kráľovej
  6. Podnety od občanov
  7. Rôzne, záver.

Autor: (tom), Foto: ilust.