Pripravte sa na čiastočné zatmenie Slnka 20.marca 2015

SPRÁVY
1 /

Zatmenie Slnka je prírodný úkaz, ktorý nastane, ak sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú do jednej priamky. Na Zemi sa to prejavuje tak, že Mesiac úplne alebo čiastočne zatieni Slnko

Dôvod, že zatmenia Slnka na Zemi vôbec existujú, je ten, že pomer veľkostí Slnka a Mesiaca je takmer presne rovnaký ako pomer ich vzdialeností od Zeme, t. j. okolo 1:400, teda ich zdanlivá veľkosť na oblohe je rovnaká, približne 30′.

V piatok 20. marca 2015 začne astronomická jar a zhodou okolností práve nastane čiastočné zatmenie Slnka, ktoré budeme môcť sledovať aj  my Bystričania.

V spolupráci s Krajskou Hvezdárňou a planetáriom Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom a Hvezdárňou v Banskej Bystrici pripravuje firma TROMF Piarová pozorovanie zatmenia Slnka prostredníctvom astronomických ďalekohľadov a formou projekcie 20. marca 2015 v Banskej Bystrici Na námestí SNP a vo Zvolene na ZŠ Hrnčiarska (pri kaviarni Džezva).

Tu môžete vidieť celý priebeh zatmenia Slnka v spoločnosti profesionálnych astronómov, ktorí sú pripravení poskytnúť vám všetky potrebné informácie..

V Banskej Bystrici začne tento astronomický úkaz v piatok 20.marca o 9:41 hod., svoj vrchol dosiahne o 10:50 hod  a skončí o 12:01 hod.  Dúfajme, že v tento deň nebude nad naším mestom zamračená obloha. Kvôli ochrane očí pri pozorovaní zatmenia Slnka je potrebné chrániť si zrak tmavými okuliarmi alebo k tomu prispôsobenými sklami (napr. zo zváračských okuliarov).

Posledné takmer úplne zatmenie Slnka (99-percentné prekrytie) sme mohli sledovať na Slovensku  11. augusta 1999.  Podľa astronómov ďalšie úplné zatmenie Slnka bude až v roku 2135. V našich zemepisných šírkach sa tento úkaz vyskytne dva až trikrát za tisíc rokov.

Čiastočné zatmenie Slnka sa objavuje častejšie, naposledy 4.januára 2011. Vtedy dosiahlo magnitúdu až 78%, čo bolo o 9 % viac, ako budeme mať možnosť vidieť v piatok 20. marca 2015.

Autor: (mt), Foto: Ilustr.