Primátor odišiel zo zastupiteľstva. Poslanci chcú, aby vrátil plat.

SPRÁVY
55 /

Primátor Banskej Bystrica zvolal posledné mestské zastupiteľstvo v tomto volebnom období na 28.októbra. Prítomní poslanci a občania však boli v utorok svedkami šokujúceho úvodu, keď po slovenskej štátnej hymne štatutár mesta, údajne na protest proti mediálnym útokom na jeho osobu, opustil rokovaciu miestnosť.

V kuloároch sa šepkalo, že sa tak chcel vyhnúť bodu rokovania týkajúceho sa porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov. Gogola ho porušil tým, že ako štatutár mesta bol v mnohých dozorných radách obchodných spoločností, čo zákon zakazuje. Na Gogolove porušenie zákona už minulý týždeň upozornila organzácia Transparency International Slovensko. Za uvedené porušenie hrozí primátorovi pokuta až do výšky šesť jeho mesačných platov. O výške pokuty rozhoduje práve mestské zastupiteľstvo.

„Zvažoval som, či zvolať 31. zasadnutie. Atmosféra pred komunálnymi voľbami je krajne napätá. V lokálnych médiách som zosmiešňovaný ja a aj výsledky mojej práce. Odmietam byť figúrkou predvolebnej frašky, som tým znechutený,“

povedal na úvod rokovania trasúcim sa hlasom Peter Gogola. Následne odovzdal vedenie zastupiteľstva viceprimátorke Kataríne Čižmárovej a odišiel z rokovacej sály za pokriku „hanba“ a „fúj“.

Zaskočená viceprimátorka

Viceprimátorka Katarína Čižmárová sa poslancom ospravedlnila a uviedla, že ju primátor o svojom úmysle dopredu neinfomoval a preto nebola na takúto situáciu pripravená. Svoju úlohu však s prehľadom zvládla za čo si vyslúžila aj poďakovanie od poslancov naprieč politickým spektrom.

Poslankyňa Ľubica Laššáková k odchodu Petra Gogolu pre náš portál uviedla:

„Pán primátor zareagoval tak, ako celé štyri roky. Uteká z boja, nerieši problémy, zakrýva si oči pred starosťami, ktorých toto mesto a jeho občania majú čím ďalej, tým viac.“

Ladislav Topoľský, predseda poslaneckého klubu SMER-SD, voči ktorému agresívnu útočnú kampaň samotný primátor Gogola, k tomu dodal:

„Som prekvapený, že posledné zastupiteľstvo vo funkčnom období nedotiahol pán primátor do konca. Treba oddeliť, čo je predvolebná kampaň a čo patrí k povinnostiam primátora a poslancov. Svoj mandát musíme dotiahnuť do konca.“

Poslanci rokovali, primátor sedel vo svojej kancelárii

Zatiaľ čo poslanci ďalej rokovali podľa schváleného programu, primátor sedel vo svojej kancelárii, kam pred obedom zavolal novinárov na brífing. Tu zopakoval svoje výhrady k údajne útočnej a znevažujúcej volebnej kampani zameranej voči nemu, hoci na billboardoch v meste či jeho facebooku to vyzerá na pravý opak.

Za ten čas stihli poslanci prerokovať nakladanie s mestským majetkom, niekoľko VZN vrátane zmeny poplatku za psa z útulku s ročným odpustením dane, 8. zmenu rozpočtu, rozdelili financie do volebných obvodov, predĺžili platnosť doterajšieho Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta o rok a zriadili nové Komunitné centrum na Fončorde. Od momentu kedy Gogola opustil sálu bolo rokovanie poslancov pokojné. Objavilo sa niekoľko uznesení, ktoré spolu predkladali poslanci SMERu – SD a Banskobystrickej alternatívy. Niektorí poslanci dokonca v diskusii utrúsili poznámku, že bez Gogolu je zastupiteľstvo pokojnejšie a vládne na ňom oveľa pracovnejšia nálada.

Poslanci požiadali primátora, aby vrátil plat

Keďže primátor sa v sále počas rokovania už neukázal, poslanci v závere prijali uznesenie v ktorom ho vyzvali, aby sa zdal svojho platu za mesiac október.

V doterajšej novodobej histórii mesta Banská Bystrica sa ešte nestalo, aby posledné mestské zastupiteľstvo malo takýto priebeh. Rok 2014 však bude smutnou výnimkou, o ktorú sa postaral Peter Gogola, ktorý hneď na začiatku rokovania opustil zastupiteľstvo a pred voľbami si s poslancami nepodal ani len ruku…

Autor: (dem), Foto: Mirka Chabadová