Primátor Gogola dáva spiatočku

SPRÁVY
7 /

Volebná kampaň na nového bystrického primátora vie s niektorými ľuďmi robiť divy. Potvrdzuje to súčasný primátor Peter Gogola, ktorý je pri svojej opätovnej kandidatúre pod tlakom a začína robiť protichodné kroky, hoci iba nedávno presadzoval úplne niečo iné.

Prekvapenie na mestskej rade

Na poslednej augustovej mestskej rade primátor Gogola krátko pred jej záverom oznámil poslancom, že musí súrne odísť, ale ešte ich chce oboznámiť so svojím rozhodnutím.  Na septembrovom mestskom zastupiteľstve predloží návrh na zrušenie májového uznesenia o systéme prevádzky a výberu parkovného spoločnosťou EEI s.r.o.

„Po päťmesačných zdĺhavých a náročných rokovaniach, ktoré neviedli k želanému výsledku, som sa rozhodol nedržať viac obyvateľov Banskej Bystrice v neistote ohľadom riešenia parkovania v meste. Vnímam množstvo podnetov od nespokojných obyvateľov a tiež petíciu, ktorú podpísalo viac ako 3 200 obyvateľov nášho mesta. Bol to teda aj „hlas ľudu“, ktorý ma  presvedčil, aby som k takémuto kroku pristúpil,“

oznámil primátor Peter Gogola prekvapeným členom mestskej rady a bez ďalšieho slova odišiel. Pár minút potom prišila od jeho hovorkyne mailom tlačová správa pod názvom „Parkovať by sme mohli lacnejšie“…

Nedávno podobne odôvodňoval aj svoje iné rozhodnutie koncom júla, kedy napriek predchádzajúcemu zrušeniu vydávania Radničných novín mestským zastupiteľstvom kvôli šetreniu výdavkov v rozpočte mesta náhle vzal späť vypovedanie zmluvy s tlačiarňou svojho prednostu Press Group s.r.o.

„Na základe názorov respondentov v prieskume verejnej mienky k Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta a vyjadrenia Rady seniorov považujem zachovanie Radničných novín ako rozhodnutie v prospech občanov nášho mesta,”

uviedol Gogola pre médiá. Ani slovo o ďalšom zaťažení mestského rozpočtu ďalšími desiatkami tisíc eur na tlačovinu, v ktorej sa podľa poslancov prezentuje najmä on.

Pred polrokom bolo všetko inak

Najnovšie primátor zmenil názor na prenájom mestských plôch a výber parkovného priamo cez ich prevádzkovateľa EEI s.r.o. (dovtedy to išlo sprostredkovane aj cez mestskú spoločnosť MBB a.s.). Pritom vo februári návrh na toto riešenie predkladal prednosta MsÚ Miroslav Rybár so slovami:

„Mesto má záujem uzavrieť novú zmluvu o realizácii parkovného priamo so spoločnosťou EEI formou nájmu s osobitným zreteľom. Táto spoločnosť od doby uzavretia zmluvy investovala nemalé prostriedky do parkovania v meste a pokiaľ by došlo k rozviazaniu zmluvy, mestu by vznikli veľké záväzky.”

Primátor Gogola vtedy k tomu dodal:

„So zástupcami spoločnosti EEI sme hovorili aj o tom, že namiesto parkovacieho domu, ktorý mal stáť v centre mesta, by bolo lepšie dať prednosť novým parkovacím plochám na sídliskách. Útvar hlavného architekta mesta má teraz spracovať štúdiu, v ktorých lokalitách by bolo vhodné a možné nové parkovacie plochy vybudovať.“

Na základe predloženého návrhu a ekonomického zdôvodnenia poslanci naprieč politickým spektrom prijali uznesenie, na základe ktorého mal primátor uzavrieť zmluvu s prevádzkovateľom s podmienkou, že firma bude z vlastných zdrojov stavať nové parkovacie plochy na sídliskách.

Nová zmluva mala  znamenať, že spoločnosť EEI bude nájom za mestské parkoviská vo výške 170.000 eur platiť priamo do mestského rozpočtu, preberie na seba náklady spojené s prevádzkou a údržbou parkovísk (cca. 130.000 eur/rok) a zároveň investuje do budovania nových parkovacích miest na sídliskách v termíne do 31.12.2015 sumu 2,5 mil. eur. Takto vybudované parkoviská mali využívať obyvatelia sídlisk bezplatne. Netreba zabúdať, že  spoločnosť EEI okrem toho pri podpise pôvodnej zmluvy už zaplatila sumu 665.000 eur!

Primátorov obrat o 180 stupňov

„Ako najrozumnejšie riešenie sa mi za týchto okolností javí, že parkovné bude vyberať priamo mesto. Peniaze sa tak vrátia späť občanom v podobe nových parkovacích miest. Tie by sa mali budovať na preplnených sídliskách ako sú Sásová, Fončorda, Radvaň alebo Podlavice, centrum mesta samozrejme nevynímajúc,”

hovorí teraz primátor Gogola, hoci pred pár mesiacmi tvrdil pravý opak.

Nevyčíslil však, koľko by takéto riešenie stálo mesto zo svojho už teraz napnutého rozpočtu. Necelé tri mesiace pred voľbami chce primátor vrátiť poslancom späť horúci zemiak, ktorý im pred polrokom pripravil on sám aj so svojím prednostom.

Prítomní členovia mestskej rady sa zatiaľ nechceli oficiálne vyjadrovať k tomuto prekvapujúcemu kroku štatutára mesta. Svoj názor povedia až na zastupiteľstve, keď to predloží.. Uvidíme 9. Septembra.

Autor: (tom), Foto: redakčné