Na priečelí Úradu BBSK visí len slovenská a čierna vlajka, chýbajú vlajky BBSK a EÚ

SPRÁVY
2 /

Viacerí Bystričania si v nedeľu všimli, že na priečelí Úradu BBSK visí len slovenská štátna vlajka a čierna smútočná zástava, zrejme za dvoch zavraždených mladých ľudí Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, aj keď to nikto z kraja oficiálne neoznámil.

 Vlajky sa menia so županmi

Na tom by možno nič nebolo, hoci nejde o štátny smútok, ale prečo zmizli z priečelia vlajky Banskobystrického samosprávneho kraja a Európskej únie? Takúto zmenu symboliky by predsa len bolo vhodné vysvetliť verejnosti. Preto sme sa s touto otázkou obrátili na hovorcu BBSK Mateja Bučka, ktorý nám v pondelok poskytol toto vyjadrenie:

„Vzhľadom k mimoriadnej celospoločenskej situácii sa predsedovia VÚC na piatkovom stretnutí SK8 rozhodli vyjadriť sústrasť s pozostalými po Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej vyvesením čiernej vlajky. Podobne ako BBSK postupovali aj ostatné kraje.“

Pre zaujímavosť napríklad na úrade Žilinského samosprávneho kraja visí popri slovenskej zástave a zástave ŽSK aj čierna zástava na znak úcty a pamiatky tragicky zosnulej dvojici mladých ľudí.

urad ZSK

Je to zvláštne aj preto, lebo po nástupe nového župana Jána Luntera do funkcie sa na priečelí budovy Úradu BBSK na Námestí SNP objavilo 5 vlajok – tri slovenské, po jednej BBSK a EÚ. Dovtedy tam ako pamiatka na predchádzajúceho župana Mariana Kotlebu bola iba vlajka SR.

urad bbsk po voľbách 2017

Vlajka BBSK chýbala na priečelí budovy samosprávneho kraja na Námestí SNP od 14. marca 2014. Bývalé vedenie kraja k stiahnutiu vlastnej vlajky aj s vlajkou EÚ uviedlo:

 „Pri príležitosti 75. výročia slovenskej štátnosti bola upravená vlajková výzdoba Úradu BBSK.“

vlajka po 14. marci 2014

Podľa  článku 1 odsek 4 platného Štatútu BBSK má náš kraj svoje oficiálne symboly, ktoré môže používať pri výkone samosprávy. Sú nimi erb, vlajka a pečať.

Od 1. mája 2004 sa súčasťou vlajkovej výzdoby používanej v Slovenskej republike stala vlajka Európskej únie. Spoločné používanie štátnej vlajky, vlajky Európskej únie, vlajky obce a vlajky samosprávneho kraja orgánmi uvedenými v § 8 ods. 1 zákona o štátnych symboloch je upravené v „Odporúčaní Ministerstva vnútra Slovenskej republiky číslo SVS 204 – 2004/00329 z 19. apríla 2004“.

Po 14. marci 2014 zmizli z priečelia Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja dve vlajky a zostala len slovenská. Kým zvesenie vlajky EÚ vysvetľovalo vedenie BBSK tým, že zákon používanie tejto vlajky na verejných budovách iba odporúča, k zveseniu vlajky BBSK sa nikto nevyjadril.

Zvesiť symbol svojho kraja, obce či mesta, okrem Mariana Kotlebu dovtedy nenapadlo žiadnemu županovi, primátorovi či starostovi. Aj keď za posledné štyri roky sme si v našom kraji zvykli na všeličo, toto bolo nepochopiteľné. Vlajky BBSK a EÚ skončili zvinuté na krajskom úrade, v kúte miestnosti pre upratovačku.

Po roku 2014 sa pri slovenskej štyrikrát objavili aj iné vlajky

V minulom volebnom období sa na priečelí budovy Úradu BBSK po zvesení krajskej a únijnej trikrát objavili aj iné vlajky. 8. mája 2014 Alojz Hlina vyvesil vedľa slovenskej vlajky bielu s obrázkom a nápisom „Truhlíkova ríša“.

V deň osláv 71.výročia SNP 29. augusta 2015 nechal vtedajší predseda BBSK vyvesiť vedľa slovenskej dve čierne zástavy, ktoré potom zvesil Eduard Chmelár, považujúc tento akt za zneváženie SNP. Vtedajší riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík to komentoval slovami:

„Napriek tomu, že strhávanie smútočných vlajok považujeme za prejav primitivizmu a nie nejakej vyššej kultúry, nepodávali sme za to trestné oznámenie. Vlajky na úrade viseli na znak úcty k padlým na obidvoch stranách povstania. My nedelíme ľudí na dobrých a zlých. Vo vojne zomierali ľudia, treba si uctiť ich pamiatku bez ohľadu na politickú príslušnosť.”

vlajky august 2015

5. mája 2016 prišli do Banskej Bystrice ruskí motorkári „Noční vlci“, aby si uctili hrdinov druhej svetovej vojny. Na priečelí budovy Úradu BBSK sa objavila vlajka Ruskej federácie v očakávaní návštevy Nočných vlkov u župana, ktorá sa však po odporúčaní ruského veľvyslanectva napokon nekonala.

A teraz – po štvrtýkrát na začiatku marca 2018 opäť chýba vlajka BBSK aj s európskou. Nahradila ich čierna smútočná…

Autor: (tom), Foto: redakčné