Príďte na krňačkové preteky v Tureckej

SPRÁVY
1 /

V sobotu 21.februára vás obec Turecká s dobrovoľným občianskym združením Krňačky a Dobrovoľným hasičským zborom pozývajú na 41. Krňačkové preteky o Cenu Krížnej a pohár TV JOJ. Zároveň to bude 9.ročník Majstrovstiev Slovenska.

Krňačkové preteky v Tureckej vznikli v roku 1957 z podnetu miestnych občanov ako súčasť fašiangových zvykov. Stali sa vyhľadávanou zábavou ľudí prichádzajúcich sem zo širokého okolia i zahraničia. Minulý rok sa  krňačky v Tureckej pre nedostatok snehu nekonali.

Krňačky, krnohy, krnohe, krnaky, krnačky, krne… takto sa nazývajú nárečovo v jednotlivých dedinách. V lete sa využívali na sťahovanie sena z ťažko dostupných terénov. Krnohy sú pozemné vozidlo bez kolies, pohybujúce sa na drevených plazoch. Celé sú zhotovené z dreva, bez kovových súčastí. Dnes sa krnohy na dopravu materiálu používajú len ojedinele, zato sa však stali vhodným náradím folklórno – športových podujatí v rámci krnohových pretekov.

Štart pretekov je v čase od 10:00 do 11:00 hod. podľa ukončenia žrebovania a príchodu pretekárov. Dĺžka Trať Javorie – Horárova lúčka má 2.000 metrov s prevýšením 410 metrov. O dobrú náladu sa budú starať heligonkári z FS Kokavan.

Autor: (dem), Foto: Ilustr.