Preventívny projekt Tancom proti drogám pre žiakov ZŠ v Banskej Bystrici

SPRÁVY
0 /

Výchovno-preventívny projekt „Tancom proti drogám“ bude vzdelávať žiakov základných škôl mesta Banská Bystrica i v roku 2015. V poradí už štvrtý ročník projektu otvorí tému látkových závislostí medzi žiakmi prvého a druhého stupňa. Cieľom je poukázať na dôležitosť záujmových činností, nástrahy spoločnosti a poskytnúť spôsob ako sa voči nim chrániť. Zaujíma vás na čo sa tento rok môžu školy tešiť?

Tancom proti drogám

V apríli sa už tradične triedy základných škôl v Banskej Bystrici môžu tešiť na 4. ročník inovatívneho projektu s názvom Tancom proti drogám. Projekt hravou a pútavou formou prezentuje žiakom nástrahy a nebezpečenstvá návykových látok v skorom veku, ich vplyv na detský organizmus a možné zdravotné problémy. Zároveň žiakom približuje tematiku prostredia voľnočasových aktivít, ich dôležitosti a zmysle prostredníctvom tanca, ktorý tvorí nosnú líniu počas realizácie projektu.

V prvých troch ročníkoch sa projekt prezentoval žiakom 6. až 9. ročníka ZŠ. Každým rokom sa tešil väčšej obľube, dosahoval lepšiu efektivitu v oslovení mladej generácie, no najmä prezentoval dôležitosť prevencie a svojou troškou podporil malú časť výučby na školách venovanú látkovým i nelátkovým závislostiam.

„Napriek tomu, že primárna prevencia drogových závislostí je v školách a školských zariadeniach zabezpečovaná v rámci výchovno – vzdelávacieho procesu, problém s užívaním tabaku či alkoholu už u žiakov základných škôl narastá. Preto je potrebné v oblasti prevencie zintenzívniť besedy a prednášky, ktoré sú v tomto prípade doplnené zaujímavými aktivitami so zameraním na správne využitie voľného času,“

uvádza kpt. Mgr. Andrea Petrovičová z oddelenia prevencie KR PZ v Banskej Bystrici.

Prečo sa tento ročník projektu zameriava na nižšiu vekovú kategóriu?

Tento rok projekt čaká zmena. Cieľovou skupinou sú mladší žiaci, žiaci 3.-5. ročníka. Práve oni, už vo svojom dosť skorom veku, prichádzajú do styku s rôznymi formami legálnych i nelegálnych návykových látok. Mali by však porozumieť dôsledkom, ktoré z užitia v tak mladom veku môžu plynúť. I to je dôvod, prečo projekt Tancom proti drogám vznikol. Jeho hlavnou myšlienkou je netradičnou, inovatívnou formou, prostredníctvom tanca, sprostredkovať žiakom informácie o škodlivosti návykových látok prostredníctvom záujmovej činnosti – tanca.

Žiaci a učitelia sa môžu tešiť mnohým novinkám – prezentácie, animovaný príbeh, ktorého hlavné postavy sú vo veku publika či pracovný zošit, ktorý bude školám darovaný ako poďakovanie za spoluprácu. Cieľom projektu je pomôcť žiakom osvojiť si zdravý životný štýl a pozitívnu orientáciu, účelne využívať voľný čas, poskytnúť informácie o príčinách závislosti a dôsledkoch užívania drog. Moderné spracovanie, dynamické prelínanie tém, hovoreného slova s tancom a prezentácie s animáciou do jednotného celku, poskytuje žiakom priestor na zamyslenie a prehodnotenie svojich postojov, názorov. Vytvára tak z projektu jedinečnú formu výučby.

Prevenciou proti drogám

Ani teraz nebude chýbať odborné hovorené slovo zo strany polície – oddelenia prevencie, ktoré verí, že prezentované informácie sprostredkované cez animovaný príbeh a záujmovú činnosť, tanec, padnú na úrodnú pôdu a prispejú k formovaniu správnych postojov a názorov žiakov, ktorí alkohol či cigarety vnímajú ako cestu presadiť sa a získať rešpekt medzi rovesníkmi.

Tento rok sa do projektu zapojilo 11 základných škôl čo predstavuje vyše 1 000 detí. Spolupracujú na ňom už po štvrtý rok Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici, Súkromné centrum voľného času v Banskej Bystrici, Tanečná škola K-dance, Stredoslovenské osvetové stredisko Banská Bystrica a Pedagogická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Projekt podporilo rádio Regina, PR a komunikačná agentúra Essence communications, s.r.o. a BLACK CLOUD PICTURE.

Akcia Tancom proti drogám  bude prebiehať v dňoch 21. – 28. apríla 2015  v priestoroch Stredoslovenského osvetového strediska na Dolnej ulici č. 35 v Banskej Bystrici.  Projekt nie je určený širokej verejnosti, iba pozvaným účastníkom.

Zdroj: KR PZ BB