Pred 70 rokmi skončila strašná vojna, fašizmus však celkom nie

SPRÁVY
2 /

Druhá svetová vojna, ktorej 70.výročie skončenia a oslobodenia Európy od fašizmu si v týchto májových dňoch pripomíname, priniesla okolo 60 miliónov obetí na ľudských životoch. Na protifašistických tradíciách je založená celá Európska únia, ktorej je Slovensko pevným členom.

Treba to mať neustále v pamäti národa a pripomínať generáciám, ktoré prídu po nás, že práve Povstaním proti nemeckým fašistickým okupantom sme sa my Slováci stali súčasťou víťaznej protihitlerovskej koalície. To nebola žiadna samozrejmosť, ale odvaha našich otcov a mám, ktorí sa pridali k osloboditeľom z radov Červenej, Rumunskej, Ukrajinskej, Americkej armády a ďalších spojeneckých štátov, za čo im vždy bude patriť naša úcta a rešpekt pred nimi.

Ale nech nás nemýli, že 70 rokov žijeme v mieri a fašizmus bol načisto porazený.  Predseda NR SR Peter Pellegrini nám to pripomenul na štvrtkovom kladení vencov k obelisku osloboditeľom nášho mesta: „Nesmieme dopustiť oživovať a glorifikovať uniformy, pozdravy, heslá a niektoré osobnosti z čias fašizmu z II.svetovej vojny. Dokonca na tomto Námestí SNP v jednej z oficiálnych verejných budov sedí človek, ktorý toto robí. Preto si myslím, že je povinnosťou všetkých politikov vždy a všade to pripomínať, zabrániť tomu, aby sa tak dialo.“

Všetci vieme, o koho ide. Či sa to niekomu páči alebo nie, práve Marian Kotleba je nositeľom myšlienok vojnového Slovenského štátu, ktorý kolaboroval s hitlerovským fašizmom a podieľal sa na krutostiach druhej svetovej vojny aj voči vlastným  obyvateľom „druhej kategórie“, ako vtedy nazývali slovenskí gardisti Židov a antifašistov.

Zástupca banskobystrických protifašistických bojovníkov Ján Pacek položil na Námestí SNP jednu zaujímavú rečnícku otázku: „Čudujem sa, ako mohol tak vyspelý nemecký národ potomkov Luthera, Goetheho, Schüllera, Bacha a ďalších európskych velikánov naletieť vojnovému štváčovi, ktorý ukázal na jednu rasu, že nesie vinu za všetko zlo a hospodársku krízu? Pre týchto ľudí pripravil konečné riešenie v továrňach na smrť Aj my Slovania sme sa mali stať otrokmi nadľudí vo fanatikom vysnívanej ríši, až prišiel zlom pred Moskvou a Stalingradom…“

Keby sme to chceli parafrázovať na naše bystrické pomery, tak sa môžeme čudovať obyvateľom Banskobystrického samosprávneho kraja, ako mohli v novembri 2013 zvoliť „Nácka v županu“. Takto výstižne nazvala súčasného predsedu BBSK jedna česká novinárka. Ešte donedávna sa zdravili Kotlebovci na chodbách úradu tak, ako voľakedy jednotky Hlinkovej gardy, ktoré pomáhali nemeckým fašistom vraždiť vlastných spoluobčanov počas druhej svetovej vojny…

Protestná voľba inak rozumných Stredoslovákov znamenala obsadenie krajského úradu panoptikom členov a rodinných  ĽSNS, teray aj s jedným čudákom zo 7 statočných. Zriadili si svoju pevnosť paradoxne rovno na Námestí SNP, proti ktorému sú. Za rok aj niečo „úspešne“ odizolovali náš kraj od zvyšku Slovenska a vyspelej Európy. Toto ste chceli Stredoslováci? Toto musíme znášať celé štyri roky aj my, čo sme ho nevolili?

Župana Kotlebu dnes nepozvú nikde na niečo dôležité, k nemu nepríde jediná niečo znamenajúca oficiálna návšteva. Vo svojej zaslepenosti voči Cigánom, „politickej mafii“ a Európskej únii jeho úrad doslova pripravil tento kraj o milióny eur z eurofondov  na sociálne a dopravné  projekty schválené ešte za jeho predchodcu. Zvesenie vlajky EÚ z priečelia krajskej budovy a jej nahradenie transparentom proti Američanom a NATO počas vlaňajších medzinárodných osláv 70.výročia SNP v Banskej Bystrici sú už len čerešničkou na nechutnej torte servírovanej z Úradu BBSK.

Nech nás nemýli, že líder ĽSNS si na zelené tričko s emblémom svojej strany navliekol sako a kanady vymenil za čierne topánky. Stačí sa pozrieť do ich  programu k budúcoročným parlamentným voľbám, ku ktorým sa už hotujú, aby bolo jasné, o čo ide.

SNP, májové dni oslobodenia a vznik EÚ sú pre Kotlebovcov čiernymi dňami našej histórie. Vystúpenie Slovenska z Európskej únie a návrat k slovenskej korune je vraj jediná cesta, ako obnoviť politickú nezávislosť a hospodársku sebestačnosť Slovenskej republiky, ako ochrániť Slovensko pred ďalším duchovným a materiálnych úpadkom. Už chýba len domobrana a „Na stráž!“….

Autor: Miro Toman, Foto: Ilustr.