Prečo niektorí Bystričania nerešpektujú deň zberu nadrozmerného odpadu?

SPRÁVY
5 /

Mesto Banská Bystrica vyšlo v ústrety svojim občanom pri zbere objemného nadrozmerného odpadu z domácností a podľa určeného  harmonogramu pre jednotlivé ulice ho raz mesačne odváža zmluvná firma na skládku.

Pri viacerých kontajneroch na smeti je nadrozmerný odpad aj dva týždne pred dňom odvozu

Ľudia môžu pred dňom odvozu, ktorý je zverejnený na mestskom webe a mal by visieť v každom vchode bytových domov  na území mesta, odložiť v presne stanovený termín  nadrozmerné kusy nábytku či iných nepotrebných vecí  k používanej zbernej nádobe na netriedený komunálny odpad .

Obrátili sa na nás nespokojní obyvatelia zo Sásovej, že niektorí občania zrejme nepochopili význam tohto zberu a pred smetné nádoby nanosia veľkoobjemové nepotrebné veci niekedy aj dva týždne pred určeným dňom odvozu. Potom to na niektorých uliciach pred bytovkami vyzerá ako na smetisku.

„Neviem to pochopiť, že niekto si neprečíta oznam vo vchode, keď je pre našu bytovku stanovený presne posledný piatok v mesiaci. Spraví si poriadok doma v byte a narobí neporiadok vonku pred bytovkou aj v polovičke mesiaca. Potom tu dva týždne straší starý nábytok, lyže či pokazená elektronika. Deti to roznosia, chodia sem aj rôzni zberači. Mali sme tu návštevu zo zahraničia a museli sme im vysvetľovať, čo to znamená,“

uviedla rozhorčená pani zo Sásovej.

Boli sme sa prejsť po najväčšom bystrickom sídlisku a museli sme jej dať za pravdu. Pred viacerými smetnými nádobami bol nahádzaný nadrozmerný odpad aj viac ako týždeň pred dňom odvozu a nevyzeralo to veľmi esteticky. Je zvláštne, že možno tí istí ľudia pritom kritizujú mesto za neporiadok na sídlisko, pričom sami ho robia. Stačilo by pozrieť sa do zverejneného harmonogramu mesta:

Harmonogram zberu nadrozmerného odpadu – 2015.pdf

Harmonogram zberu biologicky rozložiteľného odpadu – 2015.pdf

Ako teda majú nakladať s odpadmi obyvatelia mesta Banská Bystrica? Tu je prehľad jednotlivých druhov odpadu a spôsob ich odvozu s uskladnením:

Netriedené komunálne odpady obyvatelia bytových domov ukladajú do 1100 litrových kontajnerov, obyvatelia rodinných domov do 110 litrových kovových nádob, 120 alebo 240 litrových plastových nádob alebo 50 litrových vriec (centrálna mestská zóna), s cyklom ich vývozu 1x týždenne v rodinných domoch a 1 až 3x týždenne v bytových domoch.  

Drobné stavebné odpady vzniknuté pri stavebných prácach, na ktoré sa nevyžaduje stavebné povolenie ale len ohlásenie stavebných úprav na Stavebnom úrade v Banskej Bystrici a ktoré si občan realizuje svojpomocne, je občan povinný vyviezť do Zberne triedeného odpadu v Radvani alebo uložiť do veľkoobjemového kontajnera, pristavenie ktorého zabezpečí oddelenie životného prostredia.

Stavebné odpady vzniknuté pri stavebných prácach, na ktoré sa vyžaduje stavebné povolenie Stavebného úradu v Banskej Bystrici, je občan povinný uložiť na riadených skládkach odpadu (Regionálna skládka odpadu Banská Bystrica, Lom Rakytovce, Lom Kostiviarska) alebo odovzdať v Zberni triedeného odpadu v Radvani.

Stavebné odpady je zakázané ukladať do alebo vedľa klasických nádob (kontajnerov) na komunálny odpad.

Objemné (nadrozmerné) odpady z domácností (nábytok, elektrické spotrebiče) je možné raz za mesiac v presne stanovený termín uložiť k používanej zbernej nádobe na netriedený komunálny odpad  

Objemné odpady s výnimkou elektrických spotrebičov  je možné odovzdať aj v Zberni triedeného odpadu v Radvani.

Elektrické spotrebiče je možné odovzdať aj v zbernom dvore firmy Detox na Zvolenskej ceste  139 (pozri nižšie) alebo pri kúpe nového elektrického spotrebiča odovzdať priamo v predajni.

Pneumatiky, elektrické spotrebiče a odpady s obsahom škodlivín – autobatérie; batérie-suché články; farby a lieky po záručnej  dobe; fotografický papier; vývojky; vody znečistené olejom, chemikáliami; ustaľovače; motorový olej; prevodovkový olej; olejové filtre; olejové látky; odpadové chemikálie; obaly, nádoby a textílie znečistené olejom, inými škodlivinami, plasty znečistené ropnými látkami, riedidlá, rozpúšťadlá, výbojky, ortuťové teplomery, zvyšky pesticídov a látok na boj proti škodcom, žiarivky, elektrické spotrebiče, stavebné odpady s obsahom azbestu (eternit) – je možné odovzdať počas roka v prevádzke firmy Detox na Zvolenskej ceste 139 v Banskej Bystrici alebo dvakrát ročne počas mobilného zberu nebezpečných látok realizovaných uvedenou firmou.  

Vytriedené druhotné suroviny papier, plasty, sklo, kovy a biologicky rozložiteľný odpad je nutné uložiť do farebne a typovo rozlíšených kontajnerov rozmiestnených na území mesta. Vývoz kontajnerov na papier, plasty a biologicky rozložiteľný odpad sa realizuje v cykle 1x za týždeň, vývoz kontajnerov na sklo a kovy v cykle 1x za dva až tri týždne.

Vytriedené druhotné suroviny – papier, plasty, sklo, kovy, drevo a pneumatiky je možné odovzdať aj v Zberni triedeného odpadu v Radvani.

Biologicky rozložiteľné odpady (z údržby zelene – lístie, tráva, konáre, rastlinný odpad z domácnosti – šupky z ovocia a zeleniny) obyvatelia rodinných domov ukladajú do pridelených 240 litrových červených nádob na biologicky rozložiteľný odpad, obyvatelia bytových domov do 660 litrových červených kontajnerov na biologicky rozložiteľný odpad (umiestnených pri ostatných kontajneroch na separovaný zber odpadu) alebo do rozmiestnených veľkoobjemových kontajnerov počas jarného čistenia mesta (akcia „Za krajšie mesto“).

Biologicky rozložiteľné odpady zo záhradkárskych osád je nutné prioritne zhodnocovať (kompostovať) na vlastnom pozemku. Ostatné odpady možné uložiť do veľkoobjemových kontajnerov pristavovaných k záhradkárskym osadám 2x ročne v termínoch podľa požiadaviek predsedu, resp. zástupcu záhradkárskej osady.

Uvedené služby sú pre obyvateľov mesta Banská Bystrica zabezpečované v rámci poplatku za komunálny odpad. Zodpovedným prístupom pri dodržiavaní uvedených podmienok nakladania s odpadom prispejete k zlepšeniu kvality svojho životného prostredia.

 

Autor: (mt) a mesto BB, Foto: ilustračné