Prečo MsÚ svojvoľne mení uznesenia poslancov MsZ?

SPRÁVY
3 /

Takto sa na utorkovom mestskom zastupiteľstve pýtal poslanec Andrej Refka zástupcov vedenia mesta v súvislosti s odkladom predloženia analýzy činnosti PKO. Pre niekoho možno formalita, ale v skutočnosti vážny precedens zo zákona, keď sa úrad vykonávajúci uznesenia zastupiteľstva stavia nad poslancov.

MsU BBV materiáloch do utorkového zastupiteľstva sa pri žiadosti o odklad objavil návrh uznesenia, aby sa „Analýza činnosti PKO a návrhy na zefektívnenie činnosti“ predkladala do MsZ až 25.júna 2013. „Z dôvodovej správy  k tomuto bodu mi nie sú jasné dve veci. Po prvé,  prečo má materiál tento názov, keď MsZ prijalo v decembri 2012 uznesenie č. 751/2012, kde žiada primátora, aby na rokovanie MsZ najneskôr v marci 2013 predložil Analýzu činnosti PKO a možnosti jeho pričlenenia ako samostatného odboru k mestskej organizácií  Správa športových a telovýchovných zariadení mesta? Mnohí si pamätáte, že v decembri k tomu prebehla dlhá diskusia,“ začal svoje kritické vystúpenie poslanec Andrej Refka (SMER-SD).

Ďalej Refka pokračoval: „A druhá vec je, prečo úrad svojvoľne presunul tento bod až na júnové MsZ, keď uznesenie mestskej rady č. 26/2013 z 12.3.2013 odporúča dopracovať materiál v zmysle podnetov z rokovania MR a predložiť na zasadnutie MsZ v máji 2013? Všetci prítomní členovia mestskej rady hlasovali za. Preto dávam pozmeňujúci návrh k tomuto bodu-presunúť analýzu späť na zasadnutie MsZ 14.mája 2013.“

Prednosta MsÚ Miroslav Rybár reagoval slovami: „Analýza činnosti PKO po mestskej rade sa musí riadne pripraviť a prejsť všetkými článkami a komisiami. Tlačíte do zastupiteľstva niečo nasilu.“ Poslanci však veľkou väčšinou hlasov schválili Refkov návrh a analýze sa budú venovať v máji.

Zaujímavý bol výpis z hlasovania č. 46 k bodu 15. „Žiadosť o odklad predloženia materiálu Analýza činnosti PKO a návrhy na zefektívnenie činnosti“ (návrh poslanca Refku):

Doc.RNDr. Katarína Čižmárová, CSc., SDKÚ-DS ZDRŽAL SA
Mgr. art. Viera Dubačová, Banskobystrická alternatíva ZDRŽAL SA
Ing. Milan Lichý, Banskobystrická alternatíva PROTI
Mgr. Vladimír Pirošík, Banskobystrická alternatíva PROTI
Ing. arch. Ľudmila Priehodová,  Banskobystrická alternatíva PROTI
Ing. Lucia Skokanová, Banskobystrická alternatíva PROTI

To preto, že na mestskej rade za pôvodný májový dátum hlasovala aj viceprimátorka Katarína Čižmárová spolu s predsedom poslaneckého klubu Banskobystrickej alternatívy Pavlom Katreniakom. Na zastupiteľstve však viceprimátorke vôbec nevadilo svojvoľné posunutie poslancami schváleného dátumu predloženia materiálu mestským úradom  na jún.

Ešte zaujímavejšie je, že nápravu tohto nekorektného stavu kompletne nepodporili poslanci Banskobystrickej alternatívy, ktorí sa doposiaľ zvykli stavať do pozície strážcov čistoty procesov na mestskom úrade. Žeby im to pri tomto vedení mesta už nevadilo?

Zdroj: Bystricoviny.sk