Pre vodičov: Cena ropy na trhoch padá, ceny benzínu a nafty u nás o niečo pomalšie

SPRÁVY
5 /

V posledných týždňoch zaznamenávajú svetové burzy neustály  pád cien  ropy. Slovenskí vodiči to však pociťujú menej, lebo ceny benzínov a nafty klesajú iba pomaly.

Cena ropy Brent, od ktorej sa odvíja aj cena benzínu, sa od letných mesiacov prepadla až na hranicu 60 dolárov za barel. To sa na našich čerpacích staniciach prejavilo poklesom cien pohonných hmôt o 11 percent, kým napríklad v Česku to bolo až o 16 percent.

Podľa odborníkov je to preto, že u našich západných susedov väčšia  konkurencia a nižšia spotrebná daň z benzínu. Kým v Česku je to 68 centov na liter, u nás o 10 centov viac.  Pokles cien palív sa prejaví až neskôr po páde cien ropy na burze, pričom ropné spoločnosti istý čas vyčkávajú, či sa situácia zastabilizuje.

„Ceny znižujeme už niekoľko týždňov. Naposledy cez víkend,“

uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár pre hnonline.sk. Dobrou správou pre vodičov aj v Banskej Bystrici je, že zlacňovanie cien PHM by malo pokračovať, podľa analytikov do konca roka až o 10 centov. Tento trend bude trvať dovtedy, kým nedôjde k rapídnemu zdraženiu ropy na svetových trhoch.

Nafta zlacňuje rýchlejšie, ako benzín. Momentálne je priemerná cena benzínu na Slovensku okolo 1,36 eura za liter. Nafta sa predáva  za cca 1,25 eura.  Lacnejšie o viac ako dva centy môžeme natankovať v okolitých krajinách Česku, Maďarsku,  Poľsku a  dokonca aj v Rakúsku. Napriek poklesom cien palív leteckí ani autobusoví prepravcovia zatiaľ neuvažujú so zlacnením leteniek či cestovných lístkov.

Na druhej strane môžeme byť radi, že s pádom ropy nepadá u nás euro tak, ako rubeľ v Rusku.  Táto národná mena prepadla na hranicu 80 rubľov za dolár a od začiatku roka stratila viac ako polovicu svojej hodnoty, čo destabilizuje ekonomickú situácia tejto krajiny. Našťastie my máme iné „starosti“…

Autor: (mt), Foto: Ilustr.