Pravidlá slovenských eurovolieb 24.mája

SPRÁVY
0 /

Možno ste si všimli, že už začala kampaň do májových eurovolieb. Po nedávnych prezidentských voľbách sa v meste objavuje čoraz viac billboardov jednotlivých kandidátov, ktorých je tentoraz 333 z 29 kandidujúcich politických strán a koalícii.

Aké sú pravidlá voľby 13 slovenských eurposlancov?  Právo voliť poslancov Európskeho parlamentu má každý, kto v deň volieb dovŕši 18 rokov a má trvalý pobyt na území SR (nemusí mať občianstvo). Voliť možno len v jednom štáte EÚ, nevolia väzni.

Kandidovať do EP môže v SR každý, kto tu má trvalý pobyt a dovŕšil 21 rokov. Kandidovať je možné len v jednom členskom štáte EÚ. Voľby sa konajú v sobotu 24.mája 2014 od 7:00 do 22:00 hod. Územie Slovenska je jeden volebný obvod.

Na kandidátkach jednotlivých politických strán alebo koalícií je maximálne 13 mien. Každý z kandidujúcich subjektov musel zložiť volebnú kauciu vo výške 1.659 eur na účet ministerstva vnútra. Kaucia sa vráti len tým stranám, ktoré získajú aspoň 2 % odovzdaných hlasov, inak sa kaucie stanú príjmom štátneho rozpočtu.

Voliči dostanú poštou zoznam kandidujúcich strán a kandidátov najneskôr 20 dní pred voľbami. Politická reklama je prípustná 21 dní pred voľbami, toto pravidlo sa však zjavne – ako pri iných voľbách – nedodržiava. V deň volieb je moratórium na predvolebné prieskumy. Na to, aby politický subjekt získal aspoň jeden mandát v Európskom parlamente musí prekročiť kvórum 5 % hlasov.

Do Európskeho parlamentu sa volí pomerným systémom, podobne  ako do NR SR. Volič  si vyberie kandidátku jednej strany, na ktorej môže zakrúžkovať maximálne dve mená. V rámci jednotlivých politických strán kandidáti získavajú mandát v poradí, v akom sú uvedení na hlasovacom lístku. Prednosť má ale kandidát, ktorý dostal prednostný hlas od minimálne 1/10 voličov tejto strany.

Uplynulých päť rokov zastupovali Slovensko v Európskom parlamente títo poslanci: Monika Flašíková Beňová, Monika Smolková, Katarína Neveďalová, Boris Zala a Vladimír Maňka (Smer-SD), Eduard Kukan a Peter Šťastný (SDKÚ-DS), Anna Záborská a Miroslav Mikolášik (KDH), Edit Bauer a Alajos Mészáros (SMK), Jaroslav Paška (SNS) a Sergej Kozlík (ĽS-HZDS).

Zaujímavosťou je, že tentoraz v májových eurovoľbách kandidujú aj eurokomisári. Jedným z nich je Maroš Šefčovič – líder kandidátky SMER-SD. Slovenský eurokomisár pre agentúru SITA povedal:

„Súčasťou kódexu správania sa, ktorý pri nástupe do funkcie komisári podpisujú, je aj to, že každý komisár, ktorý sa bude uchádzať o post europoslanca v Európskom parlamente, si musí zobrať volebnú dovolenku (neplatené voľno bez využívania služieb Európskej komisie). Tá sa začína dňom, keď sa končí mandát EP, teda po poslednom plenárnom zasadnutí EP, čo v našom prípade je 18. apríla.“

Podľa Šefčoviča ide o novú politickú kultúru, keď aj eurokomisár, ktorého inak volí Európsky parlament, sa bude uchádzať o dôveru občanov Slovenska v riadnych eurovoľbách.  V budúcnosti by sa malo stať európskym štandardom, že cesta do komisie EÚ povedie  cez eurovoľby, čím eurokomisár získa silný mandát od svojho vlastného štátu.

Zdroj: euroactiv.sk