PRAVDA VÍŤAZÍ! Primár Nábělek sa vracia na bystrickú psychiatriu

SPRÁVY
8 /

Prišlo to ako blesk z jasného neba. Po troch rokoch sa známy banskobystrický psychiater MUDr. Ludvík Nábělek PhD., po víťazstve vo výberovom konaní, vracia na psychiatrické oddelenie Rooseveltovej nemocnice. Do funkcie primára nastupuje od 1.augusta 2014 .

Koncom júna 2011 sa tento skvelý človek a skutočná osobnosť slovenskej psychiatrie rozhodol rezignovať na funkciu primára ako protest proti nezmyselných krokom vtedajšieho vedenia fakultnej nemocnice, VšZP a ministerstva zdravotníctva (znižoval sa počet lôžok a oddelnie sa malo sťahovať). Vtedy to okomentoval nasledovne:

„V situácii, keď o osudoch Slovenska rozhoduje garnitúra, ktorá je ochotná zapredať dôstojnosť, zdravie a životy svojich spoluobčanov za svoje ničomné zisky, nevidím ďalej priestor na zmysluplné pokračovanie vo svojej zdravotníckej činnosti. Rozhodol som sa svoju profesionálnu kariéru ukončiť.“

Personál psychiatrického oddelenia stál v roku 2011 za ním. Jeho pracovníci vtedy spísali petíciu proti rušeniu lôžok a sťahovaniu do nevyhovujúcich priestorov v Rooseveltke. Až radikálny krok primára, ktorý nikto nečakal, donútil kompetentných zmeniť svoje postoje. Dnes, s odstupom troch rokov Nábělek tvrdí, že mu to za to stálo.

„Prišiel som síce o miesto primára, ale bystrickú psychiatriu sme zachránili. Bez váhania hovorím, spravil by som to opäť.”

MUDr. Ludvík Nábělek vracia, aby dokončil začatú prácu, od ktorej bol pred tromi rokmi nútený odísť.

„Beriem to ako veľmi priaznivú zhodu okolností, keď sa pádom predchádzajúcej vlády a odchodom jej nominantov z funkcií čiastočne pootvorili dvierka. Poslednou výzvou pre mňa bolo vypísanie výberového konania a akosi som sa nemohol neprihlásiť,“

hovorí uznávaný odborník na psychiatriu pred vchodom do historickej budovy psychiatrického oddelenia v areáli starej nemocnice na Petelenovej ulici.

Pracoval v Rooseveltke dvadsať rokov a v Banskej Bystrici vybudoval kvalitnú psychiatriu, v ktorej okrem iného spustil aj unikátnu liečbu nelátkových závislostí (gamblerstvo, patologické nakupovanie a telefonovanie, hranie na počítači, kybersex a pod.), ktorá zrušením psychiatrických lôžok a jeho odchodom prakticky zanikla.

„Už ma oslovili ľudia, ktorí sa dozvedeli o mojom návrate do nemocnice, či bude pokračovať program liečby týchto nelátkových závislostí a liečenie depresií. Mám informácie, že počas uplynulých troch rokov niektorí neliečení pacienti možno už nežijú. Naštartujeme to opäť, samozrejme zabojujem aj o vrátenie psychiatrických lôžok na oddelenie, ktorých je v súčasnosti 40, “

vysvetľuje MUDr. Nábělek. Chce sa rozprávať s vedením Rooseveltky a majiteľmi pozemkov v okolí budovy psychiatrie aj o obnove budovy, ktorá potrebuje nové investície.

Návratom primára Ludvíka Nábělka sa na oddelenie psychiatrie v Banskej Bystrici sa vracia pohoda, ktorá prospeje personálu aj pacientom. Je to dobrá správa pre celú Banskú Bystricu.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová