Pozvánka na Kalište 2018 – Stretnutie generácií

SPRÁVY
1 /

Jedno z najúspešnejších tradičných podujatí s protifašistickým odkazom v regióne – Stretnutie generácií na Kališti má za sebou už 12 ročníkov. Ten 13. sa uskutoční už v sobotu 23. júna 2018.

Stretnutie generácií na Kališti

Doteraz sa toto podujatie vždy konalo v polovici augusta, t. j. v predvečer osláv začiatku SNP. Jeho hlavní organizátori – Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a Múzeum SNP spoločne s ďalšími spolupracujúcimi zložkami sa rozhodli pre dôležitú zmenu – presun termínu konania podujatia na obdobie záveru školského roka s tým, aby boli vytvorené podmienky na väčšiu účasť žiakov a študentov našich škôl.

Dôvodov bolo niekoľko, ale najdôležitejší je práve v postupnom zapájaní mladých ľudí do aktivít, ktoré im pripomenú historické okamihy nášho národa dôstojnou a názornou formou. V autentickom priestore Kališťa, fašistami vypálenej obce, kde sa odohrala jedna z veľkých tragédií (18. marca 1945), chcú organizátori ponúknuť rôznorodý program, ktorý by zaujal mladšiu i staršiu generáciu.

plagat kaliste

A tak 13. ročník Stretnutia generácií Kalište 2018 sa uskutoční už v sobotu 23 júna! Organizátori pripravili okrem oficiálnej časti – slávnostnej pietnej spomienky pri pomníku obetiam tragédie za účasti najvyšších predstaviteľov SR a regiónu – bohatý kultúrny a športový program, v ktorom chcú zaujať rôznorodé spektrum návštevníkov z celého Slovenska. Samozrejme, že dôležitou súčasťou je aj prehliadka areálu národnej kultúrnej pamiatky – vypálenej obce Kalište v správe Múzea SNP.

Doprava účastníkov podujatia je zabezpečovaná autobusmi prostredníctvom organizácií Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, pre zdatnejších je areál prístupný turistickými trasami pešo či na bicykloch. Nechýba ani široká ponuka občerstvenia a predaj suvenírov.

Dúfajme, že Stretnutiu generácií bude žičiť aj počasie a v jeho účastníkoch zostanú trvalé spomienky nielen na odkaz tejto tragickej udalosti, ale aj na dôstojné si uctenie obetí fašizmu. Nezabúdajme!

Kalište 18. marca 1945

Obec Kalište sa nachádza v Nízkych Tatrách a je úplne izolovaná od okolitej civilizácie. Vybudovali ju v 16. storočí ako uhliarsku obec a jej obyvatelia vyrábali drevené uhlie. Oveľa známejší je však jej smutný osud z obdobia 2. svetovej vojny a Slovenského národného povstania.

Počas SNP sa vojaci, partizáni a rasovo či politicky prenasledovaní občania začali sťahovať do hôr a do horských osád, akou bolo aj Kalište. Kališťania im pomáhali, či už zásobami alebo poskytnutím strechy nad hlavou.

Do histórie obce sa však najviditeľnejšie zapísal 18. marec 1945 – deň, kedy bola obec vypálená nemeckými jednotkami po tom, čo partizáni opustili osadu, aby sa spojili s vojenskými jednotkami, ktoré oslobodzovali Slovensko.

Nemci zaútočili v skorých ranných hodinách. Hneď na kraji dediny zastrelili mladú Tonku Komorovú. Po obsadení obce domy vyrabovali a podpálili. Deväť osôb chorých na týfus v nich zaživa upálili. Pri vlastnom dome zastrelili Júliu Bučkovú a jej manžela Alexandra Bučka, Jána Kaliského a Júliusa Kaliského.

V bunkri povyše obce na kraji lesa, kde bola provizórna ošetrovňa, upálili 12 osôb. Okupanti v ten istý deň zajali ešte 19 mužov, z ktorých 13 zastrelili pri Moštenici. Jozef Vyšný, otec 7 detí, sa stal poslednou obeťou tohto tragického dňa. Fašisti ho odvliekli do Turčianskych Teplíc a brutálne zavraždili rozpílením na stolárskej píle.

Zo 42 domov v obci Kalište zostalo po 18. marci 1945 iba 6 nevypálených. Toto pamätné miesto sa v roku 1961 stalo Národnou kultúrnou pamiatkou v správe Múzea SNP. Práve v banskobystrickom Múzeu SNP si každoročne pripomíname tragické marcové udalosti na Kališti z roku 1945.

Dnes je Kalište pamätníkom venovaným obetiam marcovej tragédie, so zachovanou kaplnkou a dvoma zrekonštruovanými domami, v ktorých je umiestnená expozícia Múzea SNP. Z ostatných domov zostali len základy. Súčasťou areálu je náučný chodník „Ako žili Kališťania“, zrekonštruované bunkre Partizánskej republiky či replika miliera symbolizujúca spôsob obživy obyvateľov z predvojnových čias.

Na Kališti predstavitelia 105 slovenských obcí s podobným osudom vysadili „Sad života“. Vďaka nemu sa sem nielen symbolicky vrátil život, ale došlo aj k prepojeniu obcí, ktoré počas vojny postihol podobný krutý osud. Práve Kalište sa stalo symbolom týchto obcí.

Autor: Jana Borguľová, Foto: ilustračné a archív