Pozor na chrípku a hnačky! Ohrozené sú najmä deti

SPRÁVY
0 /

Hoci máme leto, neznamená to, že nemôžme dostať zápal dýchacích ciest, alebo dokonca zápal pľúc. Takmer tradične sa vyskytujú letné prípady vírusových hnačiek. Na pozore by sa mali mať najmä mamičky, nakoľko chrípkové ochorenia najviac hrozia malým deťom.

Aj keď epidemiológovia už neočakávajú významnejší vzostup chorobnosti na chrípkové ochorenia, predsa bol tento týždeň v Banskobystrickom kraji pri pomerne nízkom výskyte akútnych respiračných ochorení (ARO) zvýšený výskyt chrípky a jej podobných ochorení (CHPO). Oproti 29. kalendárnemu týždňu klesol výskyt ARO o 8,5 percent, ale počet chorých na chrípku vzrástol z 13 na 58 prípadov, čo je 4,5 krát viac. Lekári v tomto regióne však neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). V porovnaní s 29. kalendárnym týždňom sa znížil aj počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení z 1,5 na 1,1 percento.

Už takmer tradične sa v hlásení hygienicko- epidemiologickej situácie v Banskobystrickom kraji objavujú typicky letné prípady vírusových hnačiek.

V uplynulom týždni to bol sporadický výskyt vírusovej hepatitídy typu A (VHA) u 37- ročného nezamestnaného muža s nizkym hygienickým štandardom z obce Abelová, okres Lučenec. Následne pacienta priviezla RZP na chirurgické oddelenie s bolesťami brucha pod pravým rebrovým oblúkom pretrvávajúcimi 3 dni, v štádiu ožltnutia, takže ho preložili na infekčné oddelenie. Laboratórne testy potvrdili hepatitídu typu A.

Tento týždeň zas hlásil RÚVZ Rimavská Sobota za okres Revúca jedno sporadické ochorenie na VHA, ktoré bolo laboratórne potvrdené u zamestnanej 38 ročnej ženy z Tornale. V epidemiologickej anamnéze v pred choroboz udáva pacientka pobyt v Rakúsku pred 2 týždňami. V rámci protiepidemických opatrení bol rozhodnutím orgánu na ochranu zdravia nariadený lekársky dohľad priamych kontaktov v rodine aj v zamestnaní, vrátane imunizácie.

Ako upozorňujú odborníci, napriek pomerne nízkemu výskytu nemožno chrípkové ochorenia podceňovať. Ide totiž o vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré postihuje okrem dýchacích ciest celý organizmus. Vzhľadom na existenciu veľkého množstva iných respiračných vírusov, ktoré môžu vyvolať ochorenie podobné chrípke, sa potom podceňuje aj samotná chrípka. Na rozdiel od iných respiračných vírusov, vírus chrípky je schopný spôsobiť vysokú chorobnosť v krátkom čase s ťažkým priebehom ochorenia, ktoré môže končiť úmrtím. Chrípka je totiž iniciátorom ťažkých komplikácií, ako bakteriálny zápal pľúc, metabolický rozvrat, zlyhanie srdca a iné závažné zdravotné následky.

Autor: (pt), Zdroj: RÚVZ BB