Pozor na audiotextové hry a súťaže, môžete prísť o veľké peniaze!

SPRÁVY
1 /

Niekedy je ťažké odolať lákavým audiotextovým hrám  televízii. Na prvý pohľad to vyzerá lákavo s vidinou finančnej výhry, veď stačí zavolať na uvedené číslo a správne odpovedať na položenú otázku moderátorky.

Drahé audiotextové volania bez úžitku

Ten druhý reálny pohľad už môže byť pre volajúcich nepríjemným vytriezvením, keď uvidia účet za adiotextový hovor bez toho, aby sa dovolai do štúdia alebo niečo vyhrali. Takých ľudí je dosť aj v Banskej Bystrici. Niektorí sa k tomu hanbia priznať, iní sa posťažujú priateľom.

Nájdu sa však medzi nami „koumáci“, ktorým to nedá a snažia sa prísť na koreň veci, ako to celé vlastne funguje. Vlani sa do analýzy problému pustil jeden z televíznych divákov a jeho poznatky poslúžili Generálnej prokuratúre a polícii, aby začalo  trestné stíhanie pre podozrenie z podvodov pri audiotextových súťažiach v komerčných televíziách, za ktoré páchateľovi v dôsledku hrozí trest od jedného do piatich rokov, pretože jeho konaním došlo k značnej škode.

Policajné vyšetrovanie pokračuje aj v súčasnosti. Orgány činné v trestnom konaní stíhajú zatiaľ neznámeho páchateľa pre trestný čin poškodenia a zneužitia záznamu na nosiči informácií. Predtým v tejto veci konala iba Rada pre vysielanie a retransmisiu na základe podnetov divákov v súvislosti s vysielaním audiotextových súťaží uložila niektorým televíziám finančné pokuty.

Nárast spotrebiteľských podaní zaznamenala aj Slovenská obchodná inšpekcia. Hovorkyňa SOI DanušaKrkošová k tomu uviedla:

„Podania sa týkajú poplatkov za volania to audiotexctových súťaží. Tie sa môžu totiž často vyšplhať do enormných výšok. Vzhľadom na to musí byť spotrebiteľ o cene za volanie na audiotextové číslo informovaný ešte pred uskutočnením hovoru.“

Ako to funguje

Prax je však taká, že volajúci divák často platí už v momente, kedy sa mu na druhom konci linky ozve automatický hlas. Suma za hovor s minútovou sadzbou pohybujúcu sa okolo 2 €. nabieha aj bez toho, že ho prepoja do štúdia.

Predmetom súčasného policajného vyšetrovania je podľa denníka SME podozrenie z manipulovania súťaží „Akčná výhra“ na stanici Dajto a „iQuiz“ na TV8. Zatiaľneznámy páchateľ ako organizátor súťaže mal získal neoprávnený prístup k audiotexovej telefónnej ústredni a pozmenením počítačových dát maril funkčnosť programu. Volajúcim divákom mala takto vzniknúť škoda vo výške viac ako 26.000 €.

Televízny divák, ktorý analyzoval audiotextové súťaže viacerých televíznych staníc, poskytol   Generálnej prokuratúre šesťstranový dokument, v ktorom   detailne opísal fungovanie audiotextových hier. Analýza spochybňuje náhodný výber volajúcich., Poukazuje na fingované telefonáty nastrčených ľudí, ktorí nesprávnymi odpoveďami motivujú divákov, aby volali na spoplatnené číslo. Podozriví sú často aj hráči, ktorí uspejú so správnou odpoveďou v posledných minútach.

Analytik zistil napríklad aj to, že počas 90 minút sa do štúdia nedovolal nikto so správnou odpoveďou na jednoduchú otázku. Hráča so správnou odpoveďou akoby náhodou prepojili vždy v posledných dvoch minútach, keď už výhra bola znížená na minimum.
Hráči sa po vytočení spoplatneného čísla zväčša dovolajú do automatu, ktorý ich vyzýva, aby to skúsili znova a znova, hoci vo vysielaní nikto iný nie je.

V každom prípade by malo byť pre vyznávačov audiotextových súťaží v televíziách výstrahou spustené policajné vyšetrovanie podozrenia z podvodov a zverejnené analýzy princípov fungovania týchto hier. Tie v niektorých prípadoch odhaľujú pozadie vyťahovania peňazí z peňaženiek dôverčivých divákov za zámerne dlhé volania na spoplatnené audiotextové čísla.

Autor: (tom), Foto: ilust.