Pozor: Kliešť má práve jeden z dvoch ročných vrcholov

SPRÁVY
0 /

Apríl – máj a potom september – to sú dva vrcholy, kedy sú kliešte v prírode  najaktívnejšie. Tento článkonožec sa vyskytuje takmer všade na našom území, až do nadmorskej výšky okolo 800 metrov a vďaka klimatickým zmenám sa šplhá stále vyššie.

Darí sa mu v listnatých aj zmiešaných lesoch, parkoch, lesoparkoch, na cintorínoch, dokonca priamo v mestskej zeleni. Výnimkou sú len vysokohorské oblasti, obrábané polia a vodné plochy. V niektorých krajoch sú kliešte infikované vírusom kliešťovej encefalitídy.

„Banskobystrický kraj nepatril medzi takéto oblasti, avšak za ostatné roky sa vyskytli v niektorých okresoch  ojedinelé prípady ochorení a boli zaznamenané aj menšie  epidémie prenesené potravinovou cestou mliečnymi výrobkami z mlieka infikovaných zvierat. Nedá sa teda  vylúčiť, že aj u nás sa v budúcnosti potvrdí existencia tzv.  endemickej oblasti,“

hovorí MUDr. Mária Avdičová z banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Odborníčka radí  očkovanie:

„Tí, čo žijú v endemických oblastiach, či majú tam chalupy, mali by byť ostražitejší pri pobyte v prírode a v prevencii kliešťovej encefalitídy – jednej z chorôb prenášaných kliešťami využiť šancu dať sa zaočkovať aj keď je to na plnú úhradu pacientom. Ani v iných krajinách nie je toto očkovanie hradené, ľudia ho však nepodceňujú a zaočkovať sa dajú. Napríklad v Rakúsku, kde sa takéto nakazené kliešte endemicky vyskytujú, je zaočkovaných až 80 percent populácie.“

Najoptimálnejšie obdobie na zaočkovanie prvou z troch dávok očkovacej látky proti kliešťovej encefalitíde bol koniec februára, druhú dávku odborníci odporúčajú podať koncom marca, alebo začiatkom apríla, ešte pred jarnou aktivitou kliešťov. Tretiu dávku odporúčajú podať v septembri. Takéto očkovanie chráni človeka pred týmto ochorením až päť rokov.

Žiaľ kliešťová encefalitída je jediné ochorenie vyvolané kliešťami, ktorému sa dá očkovaním predísť. Ostatné ochorenia spôsobené kliešťami sú preventabilné len tým, že sa po pobyte v prírode prezeráme. Odstránime si kliešte a v prípade, že v nejakom inkubačnom čase začneme pociťovať príznaky podobné chrípkovým, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Podobne začína aj lymská borelióza. Prvá fáza je nenápadná, kde je len začervenanie, človek je malátny, ale nemá výrazné ťažkosti. V tomto štádiu sa toto ochorenie najjednoduchšie lieči, keďže  borélia je citlivá na antibiotiká. Keď prejde do chronickej fázy, prejaví sa neurologickými príznakmi, poškodením pohybového aparátu a bolesťou kĺbov, takže potom je liečba antibiotikami dlhšia a sú prípady, kedy sa boréliu nepodarí zničiť.

Pre život tohto živočícha sú domovom hlavne trávnaté porasty, pri chôdzi, či ležaní vo vysokej tráve dokáže kliešť využiť nestráženú chvíľu a prelezie na človeka, pričom sa usadí na ľudskom tele na miestach, kde je najjemnejšia koža. Keď kliešť také miesto nájde zakliešti sa, pričom spôsobí drobné poranenie.

„V prvom momente človek necíti nič, pretože kliešť miesto vpichu znecitlivie obsahom štiav, ktoré vylúči. Prisatie si ani neuvedomíme, až kým si náhodne nevšimneme, že ho máme. Kliešť sa dá z tela odstrániť pomerne jednoduchým spôsobom. Najoptimálnejšie je pinzetou uchopiť jeho ploské telo čo najbližšie pri koži a kývavým spôsobom ho pomaly uvoľňovať. Potom je potrebné miesto vydezinfikovať, pričom najúčinnejší je jódový dezinfekčný prípravok. Tieto prípravky ničia vírusy a baktérie, ktorými môže byť kliešť nainfikovaný,“

popisuje proces odstránenia kliešťa MUDr. Avdičová.

Na Slovensku sa vlani vyskytlo 162 prípadov kliešťovej encefalitídy. Najviac ochorení bolo Trenčianskom (65) a Žilinskom kraji (44). Tretiu najvyššiu  chorobnosť  zaznamenali v našom Banskobystrickom kraji (23).

Zdroj: RÚVZ BB, video: TV Hronka