Poslanci schválili rozpočet a zatrhli Náš kraj

SPRÁVY
13 /

Piatkové mimoriadne zastupiteľstvo BBSK, ktoré sa konalo o 15:00 hod. v zasadačke krajského úradu na Námestí SNP, bez občanov a s novinármi sediacimi na chodbe pred televíznou obrazovkou za asistencie štyroch členov ochranky z ĽSNS, skončilo opätovným schválením tohoročného rozpočtu  poslancami naprieč politickým spektrom.

Poslanci tak po dohode predsedov poslaneckých klubov prelomili Kotlebovo veto, keď nepodpísal uznesenie zastupiteľstva prijaté 28.februára, čo ani v piatok nezdôvodnil. Skončilo tak viac ako trojmesačné rozpočtové provizórium. Teraz platí rozpočet BBSK podľa poslancov, ktorí presunuli zhruba milión eur z bežných výdavkov do kapitálových na rozvojové investície.

Návrh na potvrdenie uznesenia z 28.februára v Kremničke predniesol jeho pôvodný predkladateľ Jaroslav Demian (SMER-SD), ktorý pre náš portál uviedol:

„Po dohode poslaneckých klubov sme trvali na presune financií z administratívy na rozvojové projekty, ako je cyklotrasa Rodinná cestička, na kofinancovanie eurofondov pre  domovy sociálnych služieb a moderné stredné školy, financie na  pomoc obciam a občianskym združeniam. Zároveň sme zrušili vydávanie mesačníka Náš kraj za 150.000 eur na tento rok.“

Aj keď v Kremničke nehlasovali za zmeny v predloženom rozpočte všetci nezaradení poslanci vrátane klubu SMK, teraz sa zhodli, že lepšie je mať rozpočet, v ktorom sa budú môcť na základe spoločnej dohody robiť neskôr zmeny, ako ďalej zotrvávať v rozpočtovom provizóriu bez investícií.

K zastaveniu vydávania mesačníka BBSK poslanec Demian predsedovi Kotlebovi  povedal:

„Toto je mesačník Náš kraj a nie je váš kraj, pán predseda. Jeho posledné číslo nás len utvrdilo v tom, že v tejto podobe a s týmto obsahom nemôže vychádzať. Propagácia jednej osoby a jednej strany, propagovanie a šírenie vašich zvrátených názorov na Slovenský štát, holokaust a SNP je neprijateľné. Na toto mesačník nášho kraja slúžiť nesmie.“

Zastupiteľstvo BBSK prelomilo Kotlebovo veto aj v druhom prípade nepodpísaného uznesenia z 28.februára o Rokovacom poriadku zastupiteľstva, ktorý tak nadobudol platnosť.  K ďalším zaujímavým bodom rokovania piatkového mimoriadneho zastupiteľstva sa vrátime v samostatnom článku.

Zdroj: Bystricoviny.sk