Poškodené parkovacie automaty v centre mesta opraví EEI v auguste

SPRÁVY
6 /

Neznámi vandali v Banskej Bystrici koncom mája opäť poškodili niekoľko automatov na parkovanie v centre mesta, konkrétne na Moysesovom námestí a časti Hornej ulice. Postriekali ich farbou a doposiaľ sa nedajú používať.

Pomaľované parkovacie automaty v centre mesta sťažujú život vodičom

A tak sa pri nefunkčných  parkovacích automatoch denne opakuje rovnaký obrázok. Vodič chce uhradiť parkovné, ale po vhodení mincí sa márne snaží vydolovať z pomaľovaného stroja parkovací lístok. Na zatretej klávesnici totiž nedokáže naťukať ŠPZ-etku . Pokiaľ má pri sebe mobil, môže zaplatiť parkovné esemeskou. Ibaže to musí vedieť, čo napríklad pre zahraničného turistu môže byť problém.

V Banskej Bystrici vznikli dva rôzne pohľady na (ne)platenie parkovného v zóne, kde nie sú funkčné parkovacie automaty.  Spoločnosť EEI s. r. o., ktorá  prevádzkuje platené parkoviská v meste, krátko po incidente zaujala nekompromisné stanovisko:  

„Poškodenie automatu neznamená, že parkovné uhradiť netreba, naozaj tu benevolencia nie je na mieste. Vandali by si mali uvedomiť, že svojím konaním len sťažujú občanom proces úhrady. Tí kvôli nim musia hľadať najbližší dostupný automat alebo zvoliť úhradu formou SMS. Chceli by sme zdôrazniť, že všetky tieto prípady poškodenia parkovacích automatov riešime v spolupráci so štátnou políciou, nakoľko ide o poškodzovanie majetku.” 

Faktom je, že  nastriekaním farby na čelnú stranu niekoľkých parkovacích automatov zostali tieto nefunkčné. Pokiaľ ich po rokovaniach s poisťovňou bude treba vymeniť, cena jedného sa pohybuje okolo 4.000 eur. Vo vzťahu k vodičom parkujúcim svoje vozidlá v platenej zóne je to však problém na strane prevádzkovateľa. Pokiaľ ho tento nedokáže odstrániť, podľa mestskej polície nie je možné v danej zóne postihovať vodičov sankciami práve kvôli nemožnosti uhradiť parkovné zákonným spôsobom.

Čo hovorí zákon a VZN

Podľa zákona o cestnej premávke vodič nesmie zastaviť a stáť na platenom parkovisku, ak vozidlo nemá zaplatený poplatok za parkovanie. V opačnom prípade sa dopúšťa priestupku , ktorý sú oprávnení riešiť na mieste príslušníci štátnej a mestskej polície pokutou či zablokovaním vozidla papučou.

Všeobecne záväzné nariadenie Mesta Banská Bystrica o dočasnom parkovaní na vymedzenom území stanovuje výšku úhrady a spresňuje podmienky pre platené parkovanie.  Odplata poverenej právnickej osoby (EEI) za prevádzku parkovacích miest je podľa zmluvy s mestom stanovená percentuálne, a to vo výške 35 % zo sumy ročného výberu parkovného bez DPH, poníženého o náklady poplatkov uhrádzaných prevádzkovateľom služieb elektronických platieb parkovného za každý rok trvania nájomného vzťahu.

Nové parkovacie automaty v auguste

Tak či onak, prevádzkovateľ od mája 2016, kedy došlo k vandalskému poškodeniu niektorých parkovacích automatov v centre mesta, mohol  riadne označiť tieto zariadenia ako nefunkčné a vzhľadom na turistickú sezónu vo viacerých jazykoch, aj s uvedením alternatívneho postupu uhradenia parkovného (šípkami k najbližšiemu funkčnému automatu, výrazným návodom na platenie esemeskou resp. osobným výberom parkovného povereným pracovníkom priamo na mieste).

Keďže toto sa doposiaľ neudialo, pri platení parkovného v centre mesta už dva mesiace vládne chaos. Ten by však už čoskoro mal skončiť. Na našu otázku v tejto veci Lucia Chovanová zo spoločnosti EEI s .r. o. odpovedala slovami:

Danú situáciu sme začali riešiť ihneď po jej zistení. Dodanie náhradných dielov máme prisľúbené v polovici augusta, kedy ich aj bezprostredne namontujeme.“

Autor: (tom), Foto: redakčné