Pomoc začínajúcim podnikateľom v meste Banská Bystrica

SPRÁVY
0 /

K tejto téme diskutovali v TV Hronka dvaja mestskí poslanci Martin Turčan a Michal Škantár. Obaja pomenovali problémy, ktoré majú najmä začínajúci podnikatelia či živnostníci, ale zároveň načrtli aj  ich možné riešenia.

Nezamestnanosť v meste Banská Bystrica dosahuje zhruba 7 percent.

„ Možno to nevnímame tak dramaticky, ale množstvo Bystričanov pracuje mimo nášho mesta. Preto sa musíme baviť o podpore podnikania tzv. start-upe z úrovne mesta alebo súkromného sektora začínajúcim podnikateľom, ktorý majú dobré nápady a myšlienky, ale nedokážu ich sami presadiť. Hovoríme o nejakom balíčku finančnom, priestorovom či  účtovníckom,“

hovorí poslanec Martin Turčan.

A aké sú konkrétne podmienky k podpore podnikateľského prostredia v meste pod Urpínom? Poslanec Michal Škantár to vidí nasledovne:

„Pre väčších podnikateľov máme vytvorený priemyselný park v Šalkovej s plnou logistikou a vybavenosťou. Pokiaľ ide o menších podnikateľov, riešenie vidím napr. v spolupráci s podnikateľskými inkubátormi. Jeden takýto máme napríklad v Sásovej, ktorý vznikol za podpory mesta ešte v roku 2001. 

Úlohou podnikateľského inkubátora s tímom odborníkov, do ktorého prídu začínajúci podnikatelia, je poskytnúť mu k jeho zámeru všetky potrebné rady, ako ho dokáže správne uviesť do praxe a založiť si firmu. S vlastnou myšlienkou prišiel Martin Turčan, ktorý podniká v Banskej Bystrici už desať rokov a na vlastnej koži spoznal svetlé i tienisté stránky tunajšieho podnikateľského prostredia.

„Pred polrokom som dal verejnú výzvu, aby mi mladí začínajúci podnikatelia predstavili svoje myšlienky a nápady, dali ich na papier a ja z nich vyberiem životaschopné aj  s konkrétnou pomocou. Prihlásilo asi 30 ľudí, z nich som vybral dva projekty, z ktorých jeden už funguje. V našom logistickou parku sme ponúkli priestory energie a účtovné služby zdarma, čo je tá fixná réžia, ktorá ich na začiatku odrádza od podnikania,“

vysvetľuje Turčan.

Tento projekt pomoci vyvolal záujem väčších hráčov v Banskej Bystrici a postupne sa pridávajú k jeho start-up projektu. Ide napríklad o veľkú bystrickú IT firmu, ktorá poskytne začínajúcim podnikateľom bezplatne svoj najnovší ekonomický softvér.

Michal Škantár by chcel vytvoriť priestor na lepšiu komunikáciu záujemcov o podnikanie s podnikateľským inkubátorom.

„Mesto má v tomto inkubátore podiel, ale doteraz ho dostatočne nevyužívalo na dosiahnutie synergie medzi  ponukou služieb a dopytom mladých začínajúcich podnikateľov. Túto úlohu by mali prevziať novozvolení primátor s poslancami mestského zastupiteľstva. Už teraz pracujeme na akomsi redizajne podnikateľského inkubátora, aby to naozaj fungovalo,“

dodáva Škantár.

Zároveň prišiel s návrhom, aby sa mesto Banská Bystrica do budúcna zapojilo napr. do projektu „Podnikateľský nápad roka“, na ktorom participujú napríklad Bratislava, Košice a Žilina, čo by mohlo pozitívne ovplyvniť rozvoj podnikania v našom meste i regióne.

Autor: (tom), Foto: redakčné