Polícia vyšetruje bitku Bystričana s francúzskym študentom UMB

SPRÁVY
4 /

V noci zo soboty na nedeľu 12. februára došlo v banskobystrickom nočnom bare „Stará Ponorka“ k incidentu.  31 – ročný Bystričan tam mal zaútočiť na 20 – ročného francúzskeho študenta z univerzity v Remeši, ktorý teraz pôsobí na Univerzite Mateja Bela.

Incident v bystrickom bare

Podľa svedkov poškodeného sa útočník dostal do kontaktu s mladým Francúzom a došlo k potýčke. Najskôr sa mal zahraničnému študentovi vyhrážať. Potom rozbil hrubostenný sklený pohár a udrel ho po hlave. Sklom ho porezal na niekoľkých miestach v spánkovej oblasti tváre, na pravom líci a v okolí pier.

„Aj keď sa mu okolostojaci snažili zabrániť v ďalšom útoku, vulgárne nadával. Motívom útoku mala byť farba pleti,“

uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová

Zraneného Francúza museli po incidente ošetriť v Rooseveltovej nemocnici. Doba jeho liečenia bude 10 až 15 dní. Incident vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA), ktorá útočníka obvinila z trestného činu ublíženia na zdraví, ako aj z prečinu výtržníctva. K napadnutiu malo dôjsť za prítomnosti minimálne štyroch ľudí. Obvinenému v prípade dokázania viny hrozí za tento skutok jeden až tri roky väzenia.

Prokurátor požiadal o väzbu útočníka z obavy, že obvinený môže pokračovať v trestnej činnosti. Návrh bol doručený Špecializovanému trestnému súdu – pracovisko Banská Bystrica. Viacerí svedkovia potvrdzujú rasový motív činu.

„Je to prvý trestný čin extrémizmu, kde je podaný prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry návrh na väzobné stíhanie od účinnosti novej právnej úpravy,“

informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Od začiatku tohto roka platí novela trestných kódexov, ktorá napomáha efektívnejšiemu vyšetrovaniu trestných činov extrémizmu. Tie patria do kompetencie Špecializovaného trestného súdu a Úradu špeciálnej prokuratúry.

V stredu Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodol o vzatí obvineného Petra R. do väzby. Ten ešte v súdnej sieni voči rozhodnutiu podal  sťažnosť. Zatiaľ však bude stíhaný väzobne.

Vyjadrenie druhej strany

Nám sa podarilo získať vyjadrenie obhajcu obvineného, v ktorom sa uvádza, že ide o umelo nafúknutú kauzu a k žiadnym extrémistickým prejavom nedošlo:

„Išlo o potýčku medzi poškodeným občanom Francúzskej republiky a obvineným, ktorý je slovenským štátnym občanom. Nikde v médiách nebolo spomenuté a ani podľa svedkov nedošlo k rasistickým pokrikom. Taktiež nebolo v médiách uvedené, že obvinenému vyrazil poškodený skoro všetky zuby.“

Ďalej obhajca obvineného tvrdí:

„Nikde sa nehovorilo, že poškodený bol pravdepodobne pod vplyvom alkoholu, keďže sa nepochopiteľne smial aj počas incidentu a že celú potýčku vyprovokoval svojimi fyzickými a verbálnymi prejavmi práve on. Médiá zbytočne zneužívajú tento konflikt ako rasovo motivovaný čin z dôvodu, že poškodený je tmavej pleti, hoci išlo najmä zo strany poškodeného o opilstvo a výtržníctvo.“

Stanovisko UMB k útoku na zahraničného študenta

Keďže mladý Francúz aktuálne študuje na banskobystrickej Univerzite Mateja Bela, útok na neho vyvolal ľútosť nielen na jeho materskej univerzite v Remeši, ale aj na banskobystrickej univerzite. Tá má vo svojich radoch viacero zahraničných študentov a udržuje priateľské vzťahy s mnohými univerzitami vo svete. UMB sa hlási k interkultúrnym hodnotám a mnoho rokov buduje intenzívnu spoluprácu najmä s partnermi z francúzsky hovoriaceho sveta.

Rektor Vladimír Hiadlovský v mene UMB vydal nasledovné stanovisko:

„Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici vyjadruje hlbokú ľútosť nad tým, že jeden z jej študentov sa stal obeťou fyzického útoku. Odsudzujeme popieranie interkultúrnych hodnôt, prejavy neznášanlivosti a agresie. Veríme, že sa podobná situácia už nezopakuje a zahraniční študenti i kolegovia budú môcť s dôverou prichádzať študovať a pracovať do Banskej Bystrice.“

V každom prípade si treba počkať na závery policajného vyšetrovania, ktoré vedie NAKA. Pokiaľ by sa preukázalo, že motív útoku bol rasový, bol by to prvý prípad extrémistického trestného činu posudzovaného podľa novely Trestného zákona na Slovensku v tomto roku. O tom je však kompetentný rozhodnúť iba súd.

Autor: (tom), Foto: ilust.