Policajná akcia bezpečne do školy aj tento rok

SPRÁVY
0 /

Tak ako aj po iné roky, polícia počas prvého školského dňa, teda v utorok 2. septembra 2014, posilní hliadky aj v Banskobystrickom kraji. Policajná akcia bude zameraná na zvýšený dohľad nad bezpečnosťou školákov v okolí škôl a v priľahlých uliciach.

Policajti dohliadnu aj na plynulosť cestnej premávky, ktorú budú v prípade potreby riadiť a usmerňovať. Cieľom tejto akcie je zabezpečiť všetkým účastníkom cestnej premávky potrebnú bezpečnosť. Do akcie bude v tento deň zapojený maximálny počet nielen dopravných a poriadkových policajtov, ale aj policajtov železničnej, hraničnej a cudzineckej polície.

Po dvojmesačnej odmlke si vodiči budú musieť na cestách zase zvyknúť na zhustenú premávku, kolóny a zvýšený počet ďalších účastníkov. Najmä v prvý školský deň nastane „sťahovanie národov“, ktorý sa prejavuje predovšetkým zvýšeným počtom osobných áut na cestách, cestujúcich v diaľkových, prímestských spojoch autobusovej a železničnej dopravy, ako aj cestujúcich mestskej hromadnej dopravy.

Začiatok školského roka je charakteristický veľkým počtom detí a mládeže na cestách, postupne budú pribúdať na priechodoch pre chodcov, zastávkach, chodníkoch a iných verejných priestranstvách. Opatrnosť a predvídavosť bude preto v najbližších dňoch na mieste.

V záujme bezpečnosti všetkých, najmä detí, je opäť heslom dňa „Vidieť a byť videný“.

Je dôležité, aby rodičia svojim deťom vysvetlili základné pravidlá a aspoň niekoľko dôležitých dopravných značiek. Užitočné je, ak rodič prejde s dieťaťom celú trasu do školy tak, aby to neskôr zvládlo bez problémov aj samé. Ak si dieťa navykne chodiť určitou trasou, bude sa cítiť bezpečnejšie, pretože sa ľahšie orientuje v známom prostredí a spoľahlivejšie bude riešiť aj nepredvídané situácie v cestnej premávke.

Aj vodiči musia zvýšiť pozornosť, pretože reakcie detí môžu byť po dlhých prázdninách oneskorené. Vodiči sa musia snažiť najmä predvídať a taktiež sledovať situáciu hlavne v okolí zastávok, škôl a nákupných centier, kde je zvýšený pohyb chodcov, detí i starších ľudí.

„Vodičom odporúčame v blízkosti priechodov pre chodcov znížiť rýchlosť“

uviedla hovorkyňa KR PZ BB Mária Faltániová.

Užitočné rady na bezpečnú cestu do školy

Ešte skôr, ako pôjde dieťa prvýkrát do školy bez dozoru dospelých, musí vedieť, že:

•  môže vstúpiť na vozovku len vtedy, ak sa pozrie vľavo, potom vpravo a zasa vľavo a len vtedy, ak sa nepribližuje automobil;

•   nesmie vstupovať na vozovku spomedzi zaparkovaných áut, ktoré mu znemožňujú výhľad;

•   cez cestu má prechádzať zásadne po priechode pre chodcov;

•   cez cestu má prechádzať najkratším smerom – kolmo;  

• nesmie vstúpiť na vozovku, keď svieti na semafore červený signál pre chodcov.

Vidieť a byť videný

Dieťa v cestnej premávke musí byť zreteľne viditeľné. K nešťastiu prichádza často preto, lebo vodič dieťa na ceste jednoducho nezbadá. Rodičia môžu hroziace riziko znížiť tým, že budú svoje deti obliekať nielen pohodlne, ale i dostatočne pestro, prípadne opatria jeho odev, školskú tašku, topánky i čiapku reflexnými prvkami, aby vodič už z diaľky zbadal malého školáka a zvýšil svoju pozornosť.

Zdroj: KR PZ BB