Pokračovanie príbehu legendárnych turistických máp VKÚ Harmanec na Ďumbierfeste

SPRÁVY
0 /

Prichádza v roku 70. výročia založenia tejto jedinečnej organizácie, ktorá priviedla tvorbu máp na úroveň svetovej špičky.  V sobotu 24. februára na multižánrovom festivale Dumbierfest 2018 sa tieto jedinečné diela budú krstiť.

Sedemdesiatročná tradícia

Drvivá väčšina turistov stále považuje mapy VKÚ Harmanec za najkvalitnejšie. Stopercentne   sedia s terénom, poskytujú komplexné a aktuálne informácie. Zároveň sú ľahko čitateľné. Tajomstvom máp z Harmanca je úzka spolupráca vojenských kartografických špecialistov s členmi turistických klubov.

Mapy majú 70 – ročnú tradíciu. Vojenský kartografický ústav v Harmanci bol založený po druhej svetovej vojne v roku 1948. Celé generácie Čechov a Slovákov vyrastali s mapami, učebnicami a atlasmi VKÚ. Po nežnej revolúcii prešiel štátny podnik do súkromných rúk. Akciová spoločnosť sa však v posledných rokoch dostala do ekonomických problémov. Hoci sú mapy stále žiadané, prestali sa vydávať.

Zlom nastal pred rokom a pol, keď kartografickú časť VKÚ odkúpilo Vydavateľstvo CBS spol. s r. o., známe z vydávania ručne maľovaných máp. Do jeho vlastníctva prešla aj ochranná známka VKÚ pre kartografické produkty, špecializovaný kartografický software a hardware.

 „Ako aktívny turista mám silný osobný motív vrátiť žiadané mapy VKÚ na trh. Turisti ich majú najradšej a sú na ne zvyknutí. Zároveň by sa mi nepáčilo, keby legenda zanikla. Sú to ľudia, ktorí o výrobe týchto máp vedia všetko. Pracovali s nimi desiatky rokov a je to pre nich srdcová záležitosť,”

hovorí Milan Paprčka, majiteľ vydavateľstva CBS.

Poctivá práca kartografov

Od prevzatia značky Vojenský kartografický ústav Harmanec (VKÚ) na jeseň 2016 vo vydavateľstve CBS viac ako rok potichu naplno pracovali, aby mohli svetu ukázať, čo všetko dokážu.

Projektoví manažéri, kartografi, redaktori, grafici, koordinátori projektov, partnerské organizácie vrátane Klubu slovenských turistov a Slovenského cykloklubu, všetci dlhé mesiace neustávali vo svojej snahe o komplexnú aktualizáciu mapových podkladov a miestopisných informácií pre turisticky najexponovanejšie časti Slovenska: Vysoké a Nízke Tatry, Veľkú a Malú Fatru, Slovenský raj, Malé Karpaty, Štiavnické a Strážovské vrchy.

Výsledkom je osmička najpresnejších a najaktuálnejších máp pre peších a cyklistických turistov v týchto regiónoch. Bez preháňania – je to jednoducho tak. Okrem iného aj preto, že jedine v mapách harmaneckého VKÚ sú zakreslené turistické trasy a cyklotrasy oficiálne dodané organizáciami, ktoré sa o ne starajú: spomínaný Klub slovenských turistov a Slovenský cykloklub. Okfem toho sa tu vyrábajú originálne ručne maľované mapy.

Ďumbierfest 2018

PR manažér VKU Harmanec Dušan Hein pozýva na Ďumbierfest v Brezne:

Príďte s nami symbolicky pokrstiť tieto skvelé a netrpezlivo očakávané kartografické diela na jubilejný 15. ročník multižánrového horského festivalu Ďumbierfest 2018, ktorý návštevníkom pestrý a bohatý výber vynikajúcich filmov, prezentácií a besied,“

V sobotu 24. februára 2018 o 18:00 bude VKÚ Harmanec v kine Mostár v Brezne súčasťou tohto skvelého podujatia, kde sa nájde dosť času, priestoru v nefalšovanej turisticko – cestovateľskej dobrodružnej atmosfére na to, aby Vám ľudia  z VKÚ Harmanec ponúkli zaujímavý príbeh o znovuzrodení legendy tradičnej slovenskej turistiky.

 

Zdroj: VKÚ Harmanec, Foto: CBS a ilustračné