Poďte sa schladiť do jaskýň – najbližšie máme Harmaneckú a Bystriansku

SPRÁVY
1 /

Leto nám pomaly ale iste ukazuje svoj chrbát, doznievajú úmorné horúčavy a deti si ešte vychutnávajú posledné dni, kedy si ráno môžu pospať o niečo dlhšie ako je dovolené v školskom roku. Ale to neznamená, že  najväčšie letné dobrodružstvo ich nečaká hneď za rohom. Prechádzka jaskyňou nemusí byť až taký zlý nápad na ukončenie leta.

V našom okolí máme hneď dve jaskyne a síce Harmaneckú jaskyňu a Bystriansku jaskyňu, ktoré nám poskytnú dávku dobrodružstva. Tak poďte s nami na malý výlet do ich podzemia.

Harmanecká jaskyňa

Pozoruhodným vznikom podzemných priestorov, mohutnými rútivými dómami, mimoriadne bohatým výskytom mäkkého sintra i množstvom zimujúcich netopierov sa Harmanecká jaskyňa radí medzi najvýznamnejšie jaskyne na Slovensku. Nachádza sa v doline Harmanca severozápadne od Banskej Bystrice, v južnej časti Veľkej Fatry v nadmorskej výške 821 m na severnom svahu vrchu Kotolnica 260 m nad dnom doliny, kde nájdete aj vchod do jaskyne.

Prístup k jaskyni je od parkoviska na štátnej ceste Harmanec – Turčianske Teplice severozápadne od Banskej Bystrice. Ku vchodu do jaskyne sa návštevník dostane po serpentínovom chodníku s prevýšením 260 m. Výstup trvá približne 40 min. Na výstupovej trase sú nainštalované tabule náučného chodníka. Pri výstupe od parkoviska je potrebné prekonať výškový rozdiel 260 m po prístupovom chodníku dlhom 1 420 m.

Celková dĺžka jaskyne je 3123 m, z toho pre verejnosť je sprístupnená prehliadková trasa s dĺžkou 1020 m. Teplota vzduchu v jaskyni sa pohybuje od 5,8°C do 6,4°C. Podzemné chodby a siene sú vytvorené v druhohorných vápencoch stredného triasu. Jaskyňa má puklinovo-rútivý charakter. Pukliny sa rozširovali činnosťou vody a neskôr sa pretvorili rúcaním a odrobovaním skál, hlavne na križovatkách a tak vynikli rozsiahlejšie siene a dómy. Nadložie jaskyne je tvorené z čistého vápenca a práve vďaka nemu prirástol Harmaneckej jaskyni názov Biela jaskyňa.

Najbližšia zastávka verejnej dopravy je Harmanec, Horný Harmanec, jaskyňa a prístup autom k jaskyni z  Banskej Bystrice smer Turčianske Teplice, Martin cez Harmanec – 13 km, z Ružomberka smer Banská Bystrica cez Donovaly, Staré Hory, Harmanec – 50 km a z Turčianskych Teplíc cez Šturec smer Banská Bystrica – 20 km.

Časy vstupov do Harmaneckej jaskyne: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00 okrem pondelkov, kedy je jaskyňa zatvorená.

Bystrianska jaskyňa

Je najvýznamnejšou jaskyňou Horehronského podolia. Nachádza sa v ponornej zóne Bystriansko-valaštianskeho krasu v Bystrianskom podhorí Horehronského podolia, na južnom okraji obce Bystrá neďaleko rekreačného strediska Tále na južnej strane Nízkych Tatier. Známa je pozoruhodnými skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov, výskytom sintrovej výplne, ako aj priaznivými klimatickými podmienkami na speleoterapeutickú liečbu. Jaskyňa bola vytvorená tektonicko-eróznou činnosťou a modelovaná podzemným tokom, ktorý momentálne preteká jaskynnými priestormi v hĺbke 15 až 20 m pod úrovňou prehliadkovej trasy.

Jaskyňa sa nachádza na južnom okraji obce Bystrá, medzi Podbrezovou a Mýtom pod Ďumbierom. Vchod do jaskyne je na úpätí severozápadného svahu Chodorového vrchu v nadmorskej výške 565 m a od parkoviska je vzdialený asi 120 m s minimálnym prevýšením.

Ak sa budete presúvať autobusom, najbližšia zastávka verejnej dopravy je Bystrá, jaskyňa.

V prípade presunu autom do obce Bystrá z Popradu, Liptovského Mikuláša cez Liptovský Hrádok, Čertovicu smer Podbrezová – 75 km (Poprad), 50 km (Liptovský Mikuláš), z Banskej Bystrice cez Podbrezovú smer Tále – 40 km a z Brezna cez Valaskú smer Tále – 12 km.

Časy vstupov do Bystrianskej jaskyne: 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00  okrem pondelkov, kedy je jaskyňa zatvorená z dôvodu údržby.

Prehliadkový okruh má dĺžku 580 m a je takmer bez prevýšenia (26 schodov). Prehliadka trvá 45 min. Teplota v jaskyni je od 5,7 do 6,7°C. Počas prehliadky môžete vidieť tri priepasti s hĺbkou okolo 20m a jaskyňa je zaujímavá rôznorodosťou priestorov na prehliadkovom okruhu.

Na záver

Návštevný poriadok v Bystrianskej ako aj v  Harmaneckej jaskyni je platný len do konca októbra. Tak sa poponáhľajte, aby ste stihli návštevu jaskyne ešte tento rok. Podarilo sa nám presvedčiť vás na posledné prázdninové dobrodružstvo?

Autor: (cb - úprava), Zdroj: ŠOP SR, Foto: Michal Rengevič