PodRyba je „srdcovkou“ mnohých Bystričanov

SPRÁVY
6 /

Potreba revitalizácie bystrickej, či lepšie povedané „uhliskovej“ PodRyby sa už dlhšie šíri verejnosťou najmä vďaka aktivitám poslanca Mestského zastupiteľstva Banská Bystrica Marcela Pecníka. Ambiciózne plány sú ako vidno podľa najnovšieho vývoja stále aktuálne.

Pred časom sa práve poslanec Pecník zaslúžil o úpravy okolia i rozbor vody prameňa vytekajúceho spod vrchu Turíčka – pod zábradlím, pri zastávke MHD pri odbočke k rybníku ( k chate).  Prameň vtedy obyvatelia nazvali „Studnička Turíčka“ a dnes je navštevovaným miestom. Starostlivosť oň dokonca prevzali deti z blízkej Materskej školy Na starej Tehelni.

IMG_2806

„Príďte ochutnať vynikajúcu vodu. Nielen že je nezávadná, ale je aj chutná a osviežujúca. Teší ma, že ľudia prameň využívajú a že jeho úprava mala význam,“.

pozýva Marcel Pecník, ktorý je dlhodobo známy svojim vzťahom k rybníku i celej perspektívnej lokalite jeho okolia. Úpravou studničky akoby vtedy odštartoval dlhodobo očakávaný proces postupného riešenia PodRyby.

Lesy Slovenskej republiky, š.p. OZ Slovenská Ľupča (majiteľ lokality) osadili v septembri pri rybníku prvé informačné tabule. Bude nasledovať obnovený altánok s kamerovým systémom napojeným na Mestskú políciu, kvôli prevencii vandalizmu, a neskôr aj nové lavičky a smetné koše.

IMG_6881

V príprave je v spolupráci s mestom Banská Bystrica aj proces presvetlenia a úpravy drevín. Do pokračovania sa zapojí aj Národné lesnícke centrum Zvolen, školy či obyvatelia Uhliska i mesta. Presnejší harmonogram sa tvorí. O postupe prác bude verejnosť včas informovaná.

„Okrem toho, že je mojou dlhodobou ambíciou, aby vyčistená a revitalizovaná lokalita dobre slúžila deťom, mládeži, mladým rodinám i seniorom, bol by som veľmi rád, keby sa nám podarilo obnoviť technickú pamiatku – hrable na zachytávanie splaveného dreva. Ešte sú sčasti zachovalé. Tiež bude skvelé, ak sa podarí vybudovať oddychové a ďalšie náučné zóny. Minulý týždeň som sa tam zastavil na rybačku. Chytil som niekoľko malých šťúk. Mal som ako vždy pekný zážitok. Mojou ambíciou zostáva, aby lokalita ostala dobre slúžiť aj bystrickým rybárom,

dodáva poslanec Pecník.

IMG_6863

Verme, že sa plány budú dariť a že z PodRyby sa časom stane vďaka snahe všetkých, ktorí budú chcieť pomôcť, atraktívne prírodné miesto blízko centra nášho mesta.

 

vizualizacia

Autor: (dem), Foto: ilustračné