Podobu budúceho parčíka Tajovka navrhnú obyvatelia

SPRÁVY
1 /

V stredu o 16:30 hod. sa na Švermovej ulici pri hoteli Dixon uskutoční plánovacie stretnutie k novej oddychovo – relaxačnej zóne Tajovka, ktorá dá novú tvár v súčasnosti zanedbaným pozemkom v blízkosti plážového kúpaliska.

Projekt Relax zóna ako oddychovo – relaxačná  cyklozóna Tajovka  uspel vo výbere projektov na rok 2017 financovaných z Participatívneho rozpočtu Mesta Banská Bystrica. Jeho zámerom je zapojenie širokej verejnosti zrevitalizovať zanedbaný priestor a vybudovať v blízkosti plážového kúpaliska, športového areálu a navrhovanej cyklotrasy pozdĺž potoka Tajovka funkčný parčík. Hodnota projektu je 5.000 eur.

Na stretnutí budú môcť obyvatelia mesta prezentovať svoje nápady a vízie, ako by mohol tento atraktívny priestor pri budúcej cyklotrase o niekoľko mesiacov vyzerať.

Projekt malého parčíka je súčasťou Participatívneho rozpočtu Mesta Banská Bystrica a jeho realizácia je koordinovaná Občianskou cykloiniciatívou Banská Bystrica. Tá v spolupráci s mestom a v najnovšej fáze aj s jeho obyvateľmi bude hľadať čo najlepšie a najatraktívnejšie využitie pre tento zelený priestor.

Ten sa nachádza na sídlisku Fončorda na Švermovej ulici, pri areáli plážového kúpaliska a pozdĺž potoka Tajovka. V jeho blízkosti vzniklo nedávno niekoľko polyfunkčných objektov, ktoré zabrali aj pôvodnú zeleň a detské ihrisko. Projekt parčíka pri Tajovke by preto mohol aspoň čiastočne nahradiť zelenú plochu, o ktorú obyvatelia tejto časti mesta prišli výstavbou.

„O budúcej podobe tohto priestoru však nebudú rozhodovať len mestskí úradníci, ale aj jeho obyvatelia, ktorí sa na stredajšom plánovacom stretnutí sami vyjadria, aké vybavenie si v parčíku prajú. Na mieste budú pripravené pôdorysy, do ktorých budú môcť ľudia priamo zapisovať svoje predstavy o využití tohto priestoru a rozložení jednotlivých prvkov,“

hovorí Michal Majer z OCI BB.

Následnou diskusiou sa napokon vytvorí zoznam priorít, ktoré v tejto oddychovej zóne nesmú chýbať a ktoré sa bude mesto snažiť implementovať do finálnej podoby parčíka.

Stretnutie sa uskutoční v stredu 20. septembra  o 16:30 hod. na Švermovej ulici, pri hoteli Dixon v smere na kúpalisko. V prípade zlého počasia bude presunuté do Knižnice Mikuláša Kováča na Jilemnického ulici č. 48.

Pozvanka na planovacie stretnutie_Tajovka

 

Zdroj: Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica, Foto: ilustračné