Podľa náčelníka MsP Piterku sochy na Námestí SNP boli rizikové

SPRÁVY
6 /

Zdá sa, že  verejná kritika práce mestskej polície na poslednom júnovom mestskom zastupiteľstve sa nepríjemne dotkla náčelníka banskobystrickej mestskej polície (MsP) Ľubomíra Piterku, ktorého kritizovali nielen poslanci, ale aj primátor Peter Gogola. 

Náčelník ťažko nesie aj pripisovanie zodpovednosti mestskej polícii za útok neznámych vandalov na dve sochy českého výtvarníka Michala Trpáka na Námestí SNP, z ktorých dve zničili. Okrem škody za viac ako 600.000 Kč zatiaľ neznámi páchatelia spôsobili mestu Banská Bystricu aj veľkú medzinárodnú hanbu.   

V tejto súvislosti nevedno, čomu a komu slúžilo vystúpenie policajtky Hartwigovej na zastupiteľstve s verejným obvinením zástupcu náčelníka MsP z jej údajného sexuálneho obťažovania spred niekoľkých mesiacov, ktoré podrobne rozoberal aj náčelník, pričom nevedel poslancom dostatočne vysvetliť viacnásobné  odkladanie  správy o činnosti MsP za rok 2011. Tí kritizovali aj štatistiky, podľa ktorých mestskí policajti musia najviac času venovať zakladaniu papúč na zle zaparkované autá či asistovať pri ich odťahu, pričom nemajú väčší priestor na zisťovanie požívania alkoholu či drog mladistvými.

Pritom práve prípad kultúrneho barbarstva na Námestí SNP  medzi druhou a treťou hodinou nad ránom z piatku na sobotu 23.júna sa spája s pravdepodobnými mladými páchateľmi prechádzajúcimi centrom mesta z festivalu alternatívnej hudby YNÍ víkend, zrejme potužených alkoholom resp. inými návykovými látkami, pretože to nemohli vykonať ľudia pri zdravom rozume.

Náčelník tvrdí, že v inkriminovanom čase sa hliadky MsP nachádzali na festivale, kde museli pomáhať organizátorom zvládnuť neprehľadnú situáciu. Je však čudné, že ničenie sôch mala podľa náčelníka zachytiť priemyselná kamera na Námestí SNP, podľa záznamu ktorej sa vraj dajú identifikovať páchatelia (vraj známe tváre). To však celkom nesedí s tým, kedy vlastne MsP nahlásila incident štátnej polícii. Podľa dostupných informácií z verejných zdrojov sa to stalo až niekoľko hodín potom, v sobotu dopoludnia. Zodpovedná pracovníčka mestského úradu sa to dokonca dozvedela až v sobotu popoludní…

Vo verených vyhláseniach náčelníka MsP sa objavila verzia, že hliadku zasahujúcu na hudobnom festivale na Hornej stiahli na Námestie SNP hneď po incidente zaznamenanom kamerami, ale po jej príchode späť  už páchatelia neboli na mieste činu, lebo ušli. Otázka znie, čo sa dialo na mestskej polícii zhruba od tretej ráno do predpoludnia, keď služba v centrále aj pri obrazovkách so signálom z kamier sa zvyčajne mení okolo siedmej? Ako sa vlastne sledoval a nahlasoval celý incident, ktorý polícia vyšetruje ako trestný čin poškodzovania cudzej veci? Odpovede na tieto otázky, ale hlavne zistenie totožnosti páchateľov s ich zadržaní,  musí dať samotné policajné vyšetrovania.

Náčelník Piterka tvrdí, že celá výstava sôch českého výtvarníka v uliciach mesta bola od samého začiatku  z bezpečnostného hľadiska riziková. „Mali sme sochám venovať iba zvýšenú pozornosť prostredníctvom kamerového systému, poskytnúť súčinnosť pri ich montáži  a demontáži. V dokumentoch, ktoré sme dostali, nebola uvedená ani hodnota diela. Sochy sme napriek tomu na základe vlastnej iniciatívy strážili,“ uviedol Piterka na zastupiteľstve.

Najnovšie sa šéf MsP verejne vyjadruje k ukotvenou sôch a k ich statike: Páchatelia zvalili sochy v priebehu niekoľkých sekúnd, keby boli poriadne ukotvené, nemohli by tak ľahko spadnúť.” Zničená socha čierneho „Mysliteľa“  sediaca na vysokej bielej stoličke bola podľa náčelníka k betónovému dielcu tvoriaceho podstavec  pripevnená iba štyrmi malými kotvami. Niektoré drevené časti stoličiek vraj boli spráchnivené, ibaže ten biely „Mysliteľ“ na čiernej stoličke vydržal sedieť aj po incidente…

Piterka si myslí, že došlo k pochybeniam pri organizácii výstavy  a zabezpečení diel českého výtvarníka, po inštalácii súch dochádzalo na Námestí SNP k všeobecnému ohrozeniu: „Nech sa na to pozrie Inšpektorát práce,“ myslí si.

Pri všetkej úcte k náčelníkovi banskobystrickej MsP, ktorému sa v poslednej dobe akosi nedarí zvládať situáciu na pracovisku, je možné s jeho postojom a dodatočným vysvetľovaním činnosti mestských policajtov po bezprecedentnom incidente na Námestí SNP polemizovať.

Predovšetkým by verejnosť mala poznať presný časový priebeh a konkrétne kroky príslušníkov MsP od momentu zistenia incidentu, pátrania po páchateľoch, zaistenia miesta činu, nahlásenia  udalosti organizátorovi výstavy, až po predanie vyšetrovania a dôkazov štátnej polícii. Úvahy o zabezpečení sôch, ich ukotvení a statike patria do kompetencie odborníkov a vyšetrovateľov prípadu. Dodatočne to totiž pôsobí ako účelové hľadanie príčin nie celkom profesionálneho zvládnutia situácie mimo vlastné rady.

Na záver treba azda pripomenúť, že Michal Trpák prešiel so svojimi sochami mnoho českých miest, kde sa im vonku v uliciach počas dňa i noci nikdy nič nestalo. Smutné je, že pri prvej výstave na Slovensku (a ešte k tomu v Banskej Bystrici) prišiel o dve z nich. Jasné, že za samotný vandalský skutok nesú zodpovednosť v prvom rade samotní páchatelia,  ale ani mestská polícia na čele s náčelníkom, ktorá zabezpečuje v meste pod Uprínom verejný poriadok, chrániac pritom životy a majetok občanov, sa nemôže tváriť, že všetko z ich strany bolo OK.

Možno by sa radšej mal náčelník MsP pridať k primátorovi i ďalším znepokojeným občanom mesta (vrátane redakcie Bystricovín) a verejne  sa ospravedlniť  Michalovi Trpákovi za zničenie jeho sôch.  Trochu pokory bez zbytočných slov nikdy neuškodí…

Zdroj: MsP BB