Podľa hovorcu kraja Kotlebovú použili ako návnadu za zlý zákon

SPRÁVY
6 /

Názov štvrtkového brífingu, ktorý miesto chorého predsedu BBSK zvolal hovorca kraja Vladimír Gürtler, bol veľavravný. Schválili poslanci NR SR výpalnícky zákon?  A súvis so zamestnaním Kotlebovej manželky na BBRSC.

Brífing o Kotlebovej manželke bez manžela

Novinári sa mali dozvedieť skutočné okolnosti nástupu 19-ročnej Frederiky Kotlebovej rod. Pospíšilovej, absolventky Strednej pedagogickej a sociálnej akadémie v Lučenci, do krajskej firmy Banskobystrická regionálna správa ciest  a.s. na post referenta pre oznamovanie protispoločenskej činnosti. Prekvapujúce rozlúštenie tejto hádanky prišlo  na konci brífingu.

Hovorca kraja JUDr. Vladimír Gürtler ospravedlnil zdravotne indisponovaného župana Mariana Kotlebu.  Predstavil riaditeľa Úradu BBSK a podpredsedu predstavenstva BBRSC a.s.  Ing. Martina Beluského,  generálneho riaditeľa tejto krajskej firmy  Ing. Petra Kováča a ďalšieho podpredsedu predstavenstva Ing. Vladimíra Kleina.

Zlý protikorupčný zákon?

„Dňom 1. 1. 2015 vstúpil do platnosti zákon č. 307/2014 o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti. Zákon sám o sebe nabáda na možnú korupciu a je proti podnikateľskému prostrediu. Týka sa totiž každej firmy nad 50 zamestnancov, teda na Slovensku vyše 3.400 podnikateľov, ktorí na základe tohto zákona musia zabezpečiť plnenie § 11 tohto zákona. Na základe spomenutého paragrafu to budú realizovať aj externé osoby, čím sa zvýši daňové zaťaženie podnikateľov a vzniká priestor na „vypaľovanie“ podnikateľov,“

povedal na úvod hovorca Gürtler.

Odporučil zástupcom médií a Transparency International Slovensko (TIS) sledovať, ktoré osoby budú oslovovať podnikateľov. Vzhľadom k odmietnutiu akceptovať na túto činnosť aj externú osobu, ktorá nie je zamestnancom, bola na BBRSC a aj v tomto kontexte prijatá pani Kotlebová za 576 eur mesačne v hrubom.

 „Ak by namiesto nej chcela túto pozíciu na vykonávať pani Emília Sičáková-Beblavá z TIS, bude jej to umožnené. Manželku poslanca Beblavého verejne vyzývame, aby na túto pozíciu nastúpila namiesto Frederiky Kotlebovej,

dodal hovorca.

Zamestnať Frederiku na BBRSC bolo podľa hovorcu účelové

Na novinársku otázku, prečo prijímali na miesto referenta pre oznamovanie protispoločenskej činnosti práve manželku predsedu BBSK Frederiku Kotlebovú bez výberového konania, keď podľa § 11 predmetného zákona stačilo určiť zodpovednú osobu z radov súčasných zamestnancov BBRSC, odpovedal generálny riaditeľ Peter Kováč:

„Rozprával som sa so štyrmi ľuďmi osobným pohovorom a ako najlepšia na túto pozíciu sa mi zdala pani Kotlebová. Keďže zákon presne nepopisuje, aké kvalifikačné predpoklady sú potrebné na výkon tejto funkcie, tak som do tarifnej triedy 9 zaradil ju ako referenta aj kvôli šetreniu mzdových prostriedkov. Je v trojmesačnej skúšobnej dobe, počas ktorej má za úlohu naštudovať zákon.“

Nikto zo zástupcov kraja ani BBRSC v tom nevidí žiadny konflikt záujmov, hoci ide o manželku predsedu BBSK spätú aj so straníckym vedením krajskej firmy, ktorej by mali podriadení pracovníci nahlasovať korupciu. Na záver brífingu to už nevydržal hovorca Vladimír Gürtler a otvorene povedal, o čom to je:

„Pravdepodobne som sa nevyjadril dosť jasne, o čo ide v tomto prípade. Zámer bol, aby sa o zlom protikorupčnom zákone hovorilo, tak sme zamestnali Frederiku Kotlebovú, lebo keby to bola nejaká pani Špaková, tak asi by sa o tom nerozprávalo. To myslím vážne, v zmysle zákona to bolo účelové.“

Na otázku, či s týmto účelovým vyhlásením hovorcu súhlasí aj prítomný riaditeľ Úradu BBSK, Martin Beluský odpovedal:

„Podľa mňa to tak nie je.“

Za to si hovorca spolu s ním vyslúžili od novinárov poznámku, že keď chcú médiám niečo povedať, tak by sa na tom mali najskôr dohodnúť. Zástupcovia kraja za predsedníckym stolom zostali ticho….

Autor: (tom), Foto: ilustračné