Počet chorých nerastie, máme ďalší prípad žltačky

SPRÁVY
0 /

V 42. kalendárnom týždni zaznamenalo 60 percent lekárov pre deti a 50 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji približne robnaký výskyt chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a na chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO).

Rovnaká tendencia je aj v medziročnom porovnaní.  Podľa epidemiológov je to situácia primeraná ročnému obdobiu. Na ARO je banskobystrickom regióne v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 5878 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť vyše 1666 na 100-tisíc osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 418, čo je chorobnosť 119 na 100-tisíc obyvateľov.

RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Ešte stále sa väčšinou na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia. Počet komplikácií je tiež v medzitýždňovom porovnaní na takmer rovnakej úrovni a predstavuje 3,3  percenta. Akútne respiračné aj chrípkové ochorenia sa skomplikovali zápalmi dutín v 86 prípadoch, zápalmi stredného ucha v 38 prípadoch a v 69 prípadoch zápalom pľúc. Najviac skomplikovaných prípadov je medzi seniormi (8,9 percenta) a vo vekovej skupine ľudí v produktívnom veku (4,3 percenta).

Nasledujú žiaci základných škôl, ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (887), Rimavská Sobota (851) a Revúca  (676). Na chrípku a jej podobné ochorenia ochorelo najviac ľudí v okresoch Lučenec, Revúca, Poltár,, Rimavská Sobota a Žarnovica. Chorí sú predovšetkým obyvatelia kraja v produktívnom veku, žiaci základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov. Pomerne nízky počet chorých je medzi seniormi.

Epidemiológovia upozorňujú, že chorobnosť podľa dlhodobých štatistík bude rásť a preto je ideálny čas na venovanie sa prevencii. Počnúc zvýšenou pozornosťou hygiene prostredia, hlavne rúk, rovnako doma, ako aj v školských a predškolských zariadeniach, cez zvýšenú konzumáciu prírodných vitamínov, obsiahnutých v zelenine a ovocí, až po očkovania proti sezónnej chrípke.

Čo sa týka celkovej epidemiologickej situácie v kraji, odborníci banskobystrického RÚVZRimavská Sobota nahlásili do systému ďalšie laboratórne potvrdené ochorenie ikterickej formy (zožltnutie a žltačka a  výrazne zvýšené pečeňové enzýmy) vírusovej hepatitídy typu A (VHA) u 21 ročnej dospelej neočkovanej ženy. Jej ochorenie má súvislosť s potvrdeným prípadom VHA u dieťaťa z Ratkovej, čo je lokalita s veľmi nízkym hygienickým štandardom. Ochorenie bolo hlásené dňa 14.októbra  tohto roku z Infekčného oddelenia v Lučenci. Protiepidemické opatrenia vrátane imunizácie, boli nariadené rozhodnutím všetkým priamym kontaktom v ohnisku nákazy.

Zdroj: RÚVZ BB