Zber medvedieho cesnaku je v plnom prúde a neskúseným zberačom sa môže stať, že si pomýlia listy tejto zdravej a liečivej rastliny s inou, dokonca jedovatou. Stalo sa to jednej žene, ktorá sa priotrávila listami jesienky obyčajnej a skončila v Rooseveltovej nemocnici.
Listy medvedieho cesnaku sú podobné jesienke aj konvalinke
Pri jarnom zbere medvedieho cesnaku sa môže stať, že kto nepozná túto rastlinu, môže si jej listy zameniť s jedovatou konvalinkou alebo listami jesienky obyčajnej, ktorá na jeseň kvitne na fialovo. V lesoch okolo Banskej Bystrice je teraz množstvo zberačov, takže niet divu, že došlo k prvému prípadu zámeny, hoci medvedí cesnak má nezameniteľnú vôňu podobnú klasickému záhradnému.
Spomínaná žena si medvedí cesnak zamenila s listami jesienky obyčajnej, ktorá obsahuje jed kolchicín. Podobne listy konvalinky voňavej ešte pred kvitnutím obsahujú jedovaté látky konvalatoxín a konvalatoxol. Ženu hospitalizovali v Banskej Bystrici so zažívacími ťažkosťami po požití jedovatých listov, ale našťastie nešlo o vážnejšiu otravu a po krátkom čase s poskytnutím zdravotníckej pomoci ju prepustili do domáceho liečenia.
Liečivé účinky medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak (Allium ursinum) prečisťuje organizmus, zmierňuje príznaky alergie a odháňa jarnú únavu. Lieči aj chronické kožné choroby.
Patrí medzi prvé jarné bylinky, ktoré ľuďom pomáhajú pri liečebných kúrach typických práve pre toto ročné obdobie. Má jasnozelené, kopijovité lesklé listy podobné na pohľad konvalinke. Tieto lístky vyrastajú priamo z cibule, ktorá je obalená bledými priehľadnými šupkami. Medvedí cesnak kvitne na bielo
Darí sa mu vo vlhkom prostredí
Medvedí cesnak rastie na vlhkých lúkach, kde má dostatok humusu. Vyhovujú mu aj tienisté lužné lesy, často rastie aj pod krovinami. Niekedy pokrýva celé plochy.
Z pôdy vyrastá v apríli a potom v máji, kedy sa objavujú aj jeho biele kvety. Medvedí cesnak sa dá pestovať aj v záhrade.
Konzumuje sa čerstvý. Je to bylina, ktorá sa nesuší ani tepelne neupravuje, pretože by stratila svoju liečivú moc. Aj do varených jedál sa pridáva až na konci. Môže sa upravovať s rôznymi prísadami, napríklad ako pesto vhodné na cestoviny.
Autor: (mt), Foto: ilust.