Plné bystrické námestie Za slušné Slovensko

SPRÁVY
15 /

Piatkové protestné zhromaždenie „Za slušné Slovensko“ prilákalo na bystrické Námestie SNP okolo štyroch tisíc ľudí z Banskej Bystrice a širokého okolia. Organizátori z platformy Nie v našom meste udržali celé poldruhahodinové  podujatie v občianskom duchu bez incidentov, aj keď zaznievali tvrdé politické požiadavky.

Ľudia pred zhromaždením zapaľovali kahance pri podobizniach Jána KuciakaMartiny Kušnírovej pod sochou Panny Márie. Na úvod zaspievala Katarína Máliková Pieseň pre Martu. Neskôr v hudobných predeloch medzi jednotlivými prejavmi vystúpili hudobníci Jakub Pohle, Džipsís & Gádžos, Clube de esquiar, Belo Felix a Martin Bartko.

Po výzve moderátora, aby sa ľudia správali pokojne, na provizórnu tribúnu s úvodným prejavom predstúpila pred dav ľudí Alexandra Bitušíková z UMB, ktorá sa ohradila proti podceňovaniu ľudí na námestiach, ktorých má údajne niekto riadiť zo zahraničia:

Máme svoj rozum, oči a uši, vidíme, čo sa deje. Všetky limity našej občianskej trpezlivosti sa naplnili, ba aj pretiekli, našou zbraňou sú slová, chceme slušné demokratické Slovensko.“

 Vo vystúpeniach ďalších rečníkov zaznievali podobné slová aj s výzvami na odstúpenie vlády.  Študent Gymnázia JGT Jerguš Ridzoň vyzval premiéra, aby sa prestal správať ako zbabelec. Vystúpil aj riaditeľ Nadácie Ekopolis  Peter Medveď.

S tradične ostrým prejavom prišiel na tribúnu Jakub Pohle alias „Malý cynik“, ktorý s gitarou zaspieval vlastnú skladbu. Kazateľ Benjamín Uhrín z Bratskej jednoty baptistov pripodobnil modlitbu Otče náš zbav nás zlého súčasnej situácii na Slovensku:

 „Ak by sme dnes chceli ukázať prstom na zlého, prsty jednej ruky by nám nestačili. Predtým by sa však každý z nás mal pozrieť do zrkadla, či je schopný čeliť pokušeniam, ktoré sa podpísali aj na dnešnej politickej situácii.“

Po ňom vystúpili s prejavmi dramaturgička Štátnej opery v Banskej Bystrici Alžbeta Lukáčová a hudobník Róbert Ragan. V dave ľudí sa objavili štrngajúce kľúče i zasvietené mobily, často zaznievali hlasy o mafii a rozkrádaní štátu, aj výzvy na odstúpenie vlády na čele s premiérom a ministrom vnútra, ale aj policajného prezidenta

Zhromaždenie v Banskej Bystrici sa skončilo krátko po 18:30 hod. slovenskou hymnou.

 

Autor: (tom), Foto: redakčné