Plán rozvoja mesta na najbližšie roky ide do finále

SPRÁVY
0 /

Filozofia rozvoja Banskej Bystrice je zakotvená v strategickom dokumente PHSR (Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja). Podľa tejto „príručky“ sa bude samospráva riadiť pri rozvojových projektoch, ktoré skvalitnia život v meste do roku 2023.

Dôležitý dokument mesta aj pre eurofondy

Strategickým cieľom je zvýšiť atraktivitu mesta pre občanov, investorov, podnikateľov a návštevníkov. Svoje návrhy a pripomienky Programu rozvoja mesta mohli prísť vyjadriť aj Banskobystričania v rámci verejnej diskusie, ktorá sa uskutočnila 25. júna 2015 v Cikkerovej sieni historickej Radnice.

„Program rozvoja mesta plánuje všetky rozvojové aktivity, ktoré treba zrealizovať, aby sa nám v Banskej Bystrici žilo lepšie. Som rád, že sa tvorba dokumentu od začiatku roka zdynamizovala a dnes sa blížime do finále. Prijatie PHSR je kľúčové aj pre získanie financií z eurofondov a ďalších mimorozpočtových zdrojov. Chceme vytvoriť harmonický celok a naplniť všetky ciele, aby bola Banská Bystrica zdravým, zeleným a občianskym mestom, samosprávou, z ktorej ľudia nebudú odchádzať,“

hovorí primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Prosperujúce zelené mesto, Občianske mesto a Zdravé mesto – to sú tri oblasti, ktoré vymedzujú ciele, priority, zámer a aktivity samosprávy a jej partnerov pre dosiahnutie vyššieho ekonomického rozvoja, zvýšenia pracovných príležitostí, lepšej kvality vzdelávania, kvalitnejšej dopravnej a technickej infraštruktúry, životného prostredia, vyššej participácie ľudí na veciach verejných.

PHSR už nebude „šuplíkovým“ dokumentom

Podľa prvého viceprimátora Jakuba Gajdošíka, ktorý je gestorom prípravy PHSR, bol dokument, ktorý platil doteraz iba založený v šuplíku a vôbec sa s ním nepracovalo. Podľa neho by sa to malo v budúcnosti zásadne zmeniť.

„S plánom rozvoja mesta sa v predchádzajúcom období vôbec nepracovalo, proste iba existoval založený niekde v zásuvke. Ak chceme, aby naše mesto napredovalo je žiadúce, aby sme ho riadili koncepčne a nie živelne. Ambíciou nového vedenia mesta je nové PHSR na roky 2015-2023 naozaj dodržiavať. Preto sme pri všetkých aktivitách v ňom spomenutých určili zodpovednú osobu a aj termín splnenia. Toto je zásadný rozdiel oproti minulosti,“

dodal viceprimátor Gajdošík

Verejné pripomienkovanie do 10.júla

Členka  tímu spracovateľov dokumentu PHSR Magdaléna Bernátová vysvetľuje:

„Jednou z ambícií Programu rozvoja mesta je vytvoriť modernú samosprávu a viac zapájať obyvateľov do rozhodovania. Strategický dokument sme tvorili za účasti občanov a podnikateľov v meste. Urobili sme prieskum ich názorov, stretávali sme sa v pracovných skupinách so zástupcami mesta. V rámci verejnej diskusie s Banskobystričanmi a podnikateľmi sme počas uplynulých rokov prerokovali problematické body, ktoré ich v meste trápia.“

Svoj názor k PHSR prišlo vyjadriť niekoľko Banskobystričanov. Diskusiu obohatili o pálčivé oblasti, ktoré by chceli v meste zmeniť. Ide napríklad o dobudovanie a rozšírenie pešej zóny, cyklistickú infraštruktúru, rozvoj cestovného ruchu, parkovanie, udržiavanie čistoty verejných priestranstiev a zelene v meste.

Tí, ktorí sa nemohli zúčastniť verejného prerokovania na radnici, sa ešte stále môžu zapojiť a posielať pripomienky do 10. júla 2015. Informácie sú dostupné na webe mesta www.banskabystrica.sk alebo priamo v Klientskom centre MsÚ v Banskej Bystrici. Dokument sa dostane na schválenie do mestského zastupiteľstva 22. septembra 2015.

Autor: (mg), Zdroj: Video TV HRONKA, Foto: Mesto BB