Na Pieninskej môže začať premena opustenej školy na bytový dom

SPRÁVY
1 /

Súkromný investor získal stavebné povolenie na stavbu „Reanimácia objektu základnej školy Pieninská na bytový dom“.V novom objekte vzniknú 4 jednoizbové, 10 dvojizbových, 5 trojizbových a 2 štvorizbové byty. Na prízemí sa priestory využijú pre potreby prenajímateľnej materskej školy.

Hovorkyňa primátora mesta Zdenka Sekerešová k tejto novej investícii uviedla:

„V roku 2007 tento objekt predalo mesto ako nepotrebný majetok mestskej firme BPM s. r. o., od ktorej ho následne kúpil súkromný investor. Budova dlhodobo chátrala, bola miestom stretávania sa vandalov, prespávali v nej ľudia bez domova. Mesto preto vníma pozitívne, že uprostred nášho najväčšieho sídliska sa našlo zmysluplné využitie chátrajúceho strašiaka.“

Opustený objekt sa stal terčom vandalov i miestom na prenocovanie bezdomovcov, nemým svedkom čoho sú rozbité okná aj s technickým zariadením vo vnútri, čo musel dodatočne sanovať majiteľ objektu. Táto budova je preto dlhodobo tŕňom v oku obyvateľom okolitých bytoviek na Pieninskej a Magurskej.

Po neúspešných pokusoch oživiť objekt opustenej školy najskôr ponukou pre súkromné základné školy, potom pre domov sociálnych služieb a vytvorenie chráneného bývania aj s využitím eurofondov, sa vlastník Vladimír Šošovička z Limbachu rozhodol revitalizovať dlhodobo chátrajúci objekt školy a premeniť ho na príjemne bývanie.

„Keďže oplotený pozemok, na ktorom bývalá škola stojí je tvorený veľkou plochou zelene a umožňuje pohodlné parkovanie s dostatočnou kapacitou, dáva to predpoklad vytvoreniu príjemnej susedskej komunity v areáli obklopenom vzrastlou zeleňou,“

hovorí autor projektu  Ing. arch. Vladimír Tomala.

Stavebník počíta s komplexnou rekonštrukciou a premenou objektu na účely bývania v príjemnom prostredí s tým, že na prízemí by boli priestory na prenájom so zriadením materskej školy, ktorá tu predtým bola. Objekt bude tvoriť jedna hmota, ktorá sa delí na dve výškové úrovne s tromi resp. štyrmi podlažiami, ďalšia časť objektu so zníženou podlahou bude mať dve podlažia.

„Tento cieľ chceme dosiahnuť obmedzením počtu bytov, ich dobrou variabilnou dispozíciou a poskytnutím parkovacích miest pre každý byt. V areáli bude  upravená parková zeleň a detské ihrisko.  To dáva predpoklady, aby sa budúci obyvatelia objektu cítili ako vo svojom vlastnom dvore,“

dodáva architekt Tomala.

Podľa stavebného povolenia by nová stavba na Pieninskej mala byť hotová do 30. novembra 2018. V každom prípade by na sásovskom sídlisku mala zmiznúť ďalšie strašidlo z minulosti.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová, vizuál: Vladimír Tomala