Peľová sezóna brezy je za nami, alergikov doslova straší peľ tráv

Zdravie
2 /

V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska  peľ drevín – najmä ihličnanov. Potešiteľné pre alergikov je, že peľ brezy, ktorá patrí medzi najsilnejšie alergény jarného obdobia, sa už vyskytoval v ovzduší len ojedinele vo veľmi nízkych koncentráciách.

Aj peľová sezóna ihličnanov z čeľade borovicovitých na väčšine územia prechádzala svojim vrcholom a koncentrácie ich peľu v ovzduší budú mať  klesajúcu tendenciu. Peľ jedle, smreka, či  borovice prispel síce k vytvoreniu žltých povlakov na kapotách áut, parapetných doskách i chodníkoch, čím značne znepríjemnil život väčšine ľudí, ale tie vážnejšie  problémy alergikom spôsobuje peľ tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré začínajú dosahovať alergologicky významné koncentrácie už aj v chladnejších oblastiach Slovenska.

Trávy sa na najbližšie týždne sa stávajú najvýznamnejším peľovým alergénom.  Peľ topoľov a  vŕby v ovzduší nahradili ich lietajúce semená – tzv. topoľová vata, ktorá najmä počas teplých a veterných dní bude znepríjemňovať  život alergikov nielen mechanickým dráždením, ale nakoľko  funguje aj ako  nosič iných  peľových zŕn – najmä tráv, môže spôsobovať vážne problémy,“

hovorí RNDr. Janka Lafférsová z RÚVZ Banská Bystrica, pod ktorý spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

Ďalej odborníčka upozorňuje:

V teplejších oblastiach začína kvitnúť lipa. Na severe územia ešte kvitne repka, ktorej peľ sa vo vyšších koncentráciách vyskytuje  v ovzduší najmä v blízkosti kvitnúcich lánov. Po daždivých dňoch a následnom  oteplení stúpli aj denné koncentrácie spór plesní v ovzduší.

V súvislosti s už uvedenými faktami možno peľovú situáciu na Slovensku v týchto a budúcich dňoch považovať pre polinotikov (ľudí alergických hlavne na rôzne druhy peľu) za nepríjemnú. Aj keď peľová sezóna brezy definitívne končí a poklesnú aj denné koncentrácie peľu ihličnanov, život im znepríjemní na niekoľko týždňov hlavne stúpajúca koncentrácia peľu tráv z čeľade lipnicovitých.

Alergologicky významné hladiny dosiahnu na celom území Slovenska. Na severe našej krajiny ešte treba počítať s vyššími koncentráciami peľu repky v blízkosti súvislých porastov polí. Vlhké a teplé počasie prispeje k nárastu denných koncentrácií spór húb (plesní). Denné hladiny peľu a spór v ovzduší budú lokálne ovplyvňované zrážkovou činnosťou.

Peľové spravodajstvo sa tvorí na základe výsledkov monitorovacích staníc peľovej informačnej služby RÚVZ Banská Bystrica, Košice, Nitra, Trnava, Žilina a Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Podrobnejšie informácie nájdete aj na www.alergia.sk a www.zdravie.sk.

Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilust.