Outdoor Gallery: Na prázdnom podstavci po Leninovi bude „Chrasta“

SPRÁVY
4 /

Na banskobystrickom Námestí slobody po roku 1989 zíva prázdnotou mramorový podstavec po odstránenej bronzovej soche V.I.Lenina. Pred dvomi rokmi tu Outdoor Gallery o.z. dočasne umiestnilo sochy súčasných umelcov, tohto roku by sa malo na podstavci objaviť nové dielo „Chrasta“.

Pôvodný Leninov pamätník sa zrodil na prelome 70-tych a 80-tych rokov minulého storočia na banskobystrickom Stavoprojekte, ako súčasť dotvorenia námestia pri Dome kultúry (autor architekt Jozef Chrobák). Zvláštny červený vysokoleštený mramor bol dovezený až z Ruska a jednotlivé kusy sa osádzali do špeciálneho lôžka s originálnym škárovaním. Aj na vtedajšiu dobu to bola celkom slušná investícia.

Prišla však novembrová revolúcia a padol socializmus. Začiatkom 90-tych rokov odstránili aj obrovskú bronzovú sochu Lenina v Banskej Bystrici a priestor pred ňou dostal symbolický názov Námestie slobody. Socha mala podľa pamätníkov skončiť v areáli vtedajších Technických služieb mesta a potom akoby sa po nej zľahla zem.  Skúšali sme hľadať stopy po tomto stratenom artefakte, ale márne. 

Na mieste zostal iba podstavec, ktorý už vyše takmer 25 rokov odoláva zubu času. Z času na čas sa stáva miestom tréningu skaterov alebo stretnutí mladých ľudí, občas si na mramorových stenách zgustnú sprejeri s nie celkom vydarenými grafickými výtvormi, v škárach mramorových platní rastie burina.  Niektorí Bystričania ešte aj dnes volajú tento priestor „pri Leninovi“.

V roku 2012 prišlo s originálnym nápadom združenie Outdoor Gallery. V rámci rovnomenného projektu, cieľom ktorého je preniesť umenie z galérií a výstavných siení von medzi ľudí, vzbudila pozornosť dvojmetrová ležatá plastika „Špeka-Špekač“ z ružového vápenca na prázdnom mramorovom podstavci od mladého sochára Mateja Rosmányho.

Neskôr ju vystriedala zvláštna drevená debna s názvom „Ukrytá socha“. Jej autorom bol český výtvarník Václav Magid s podtextom „Európou obchádza strašidlo…“ Potom na Námestí SNP vandali zničili outdoorové sochy „Humanoidov“„Mysliteľa“ českého umelca Michala Trpáka a v Banskej Bystrici bolo po výstave umeleckých diel pod holým nebom.

Až teraz prichádza Outdoor Gallery s novou produkciou na Námestí slobody. Na mramorovom podstavci sa od 1.augusta 2014  objaví dielo sochára Martina Kochana s názvom „Chrasta“. Podľa umelca má súvislosť s Leninom:

„Samotný podstavec je z mramoru, má hnedo-červenú farbu a pripomína mi zacelenú ranu alebo zaschnutú chrastu. U mňa tento dojem celkovo umocňuje aj samotné členenie a tvar podstavca, v strede ktorého je diera po odstránení propagandistického diela. Idea chrasty je pre mňa metaforou propagandistického, podotýkam zlého umenia, ktoré je podľa môjho názoru úrazom pre verejný priestor a po zmene politického režimu zase metaforicky odpadáva, podobne ako chrasta.“

Organizátorka a kurátorka projektu Outdoor Gallery  Nina Šošková k tomu uvádza:

„Banská Bystrica má ambíciu ďalej spolupracovať s nami, predovšetkým s pamäťou miesta a vzťahom k bývalému režimu – odstránenej sochy V. I. Lenina od akad. sochára Miroslava Ksandra.”

Nové dielo „Chrasta“ osadia na mramorovom podstavci v piatok 1.augusta  o 11:00 hod. Leninov podstavec tak opäť ožije, ale umeleckým duchom slobodného sveta 21.storočia.

Autor: (tom), Foto: redakčné