Otvorili náučný chodník na Urpín so Stepníčkom  

SPRÁVY
8 /

V utorok 30.septembra pri soche Partizána v blízkosti železničnej stanice Banská Bystrica – mesto otvorili štvorkilometrovú trasu Náučného chodníka Serpentíny Urpín“. Kto sa prejde týmto chodníkom, uvidí množstvo zaujímavostí a získa viacero užitočných informácií.

Na otvorení boli zástupcovia mesta, Mestských lesov, školáci a turisti. Spoločne absolvovali prvú túru obnoveným chodníkom, ktorý môžu odteraz vzužívať všetci Bystričania a návštevníci mesta.

Náučný chodník Serpentíny Urpín sa mestu podarilo zrealizovať vďaka finančným prostriedkom z Environmentálneho fondu vo výške 25 000 eur, finančná spoluúčasť mesta bola takmer 2.800 eur.  Na trase dlhej takmer 4 kilometre s prevýšením 190 metrov uvidíte vyrezávané infotabule zdobené drevenými plastikami, interaktívne zastavenia, ale napríklad aj unikátny rez kmeňa 282-ročného smreka obyčajného, ktorý mapuje históriu Banskej Bystrice.

Maskotom náučného chodníka je Stepníček. Ide o vzácny a chránený druh malého pavúka červenej farby  Stepníka, ktorý sa v týchto miestach kedysi hojne vyskytoval. Turisti  s cyklistami sa z informačných tabúľ popri trase dozvedia aj o miestnej vzácnej faune a flóre, práci lesníkov a  štedrosti lesa na Urpíne. Mimochodom Banská Bystrica je jedným  z mála miest na Slovensku, ktoré má takmer uprostred  les takpovediac les

„V rámci prvej etapy obnovy bolo vybudovaných trinásť stanovíšť, okrem šiesteho, na ktorom má byť vyhliadka s unikátnym výhľadom na mesto a Kremnické vrchy. Finančne to však bolo veľmi náročné, aj preto nám bol krátený príspevok z envirofondu,“

uviedla  Tatiana Voskárová, vedúca oddelenia prípravy projektov Mestského úradu v Banskej Bystrici.

Šiestu zastávku vybudujú v ďalšej etape, keď sa dokončí  celý serpentínový o náučný chodník. Mesto zároveň pripravilo projektovú dokumentáciu na ďalšie  časti výstavby a rekonštrukcie chodníka na Urpín s jeho spevnením s nákladmi vo výške cca  82.000 eur.

Najnáročnejšou časťou obnovy celého chodníka  bude čistenie svahov od skál a spevnenie skalných previsov sieťovaním. Okrem chodníka sa zrekonštruuje aj zábradlia a ďalšie prvky na trase.

Autor: (dem), Foto: redakčné