Otvorenie plavebnej sezóny v piatok 24.apríla v drevenom vodnom žľabe Rakytovo

SPRÁVY
0 /

Koniec apríla mesiaca lesov  je už tradične spojený s Lesníckymi dňami, v rámci ktorých Mestské lesy  Banská Bystrica s.r.o.  otvárajú plavebnú sezónu  na vodnom žľabe Rakytovo pri Dolnom Harmanci. Tento rok sa Lesnícke dni venujú téme „Staráme sa o zvyšovanie hodnôt našich lesov v prospech súčasných i budúcich generácií“.

Jedinečná technická pamiatka bola v roku 2014  vyhlásená za Významné lesnícke miesto a zaradila sa tak do siete významných lesníckych miest, ktoré sa z iniciatívy štátneho podniku LESY Slovenskej republiky vyhlasujú od roku 2007.

Mestské lesy Banská Bystrica s.r.o.  srdečne pozývajú všetkých  milovníkov lesa, lesníctva a lesníckej histórie  na otvorenie tohtoročnej plavebnej sezóny, ktoré sa uskutoční v piatok 24. apríla 2015 od 9:00 hod. Tento deň je venovaný lesníckej odbornej verejnosti ako aj  laickej verejnosti, nadšencov a záujemcov o nezabudnuteľný zážitok plavenia dreva. Pripravované je splavenie 10 prm dreva, ako ukážka pôvodnej techniky plavenia dreva v horských terénoch.

Pre návštevníkov je veľmi zaujímavý celý priestor – umiestnenie do divokej prírody Veľkej Fatry, neprístupná dolina s vápencovými bralami, zachovaná príroda – i samotný priebeh splavovania – prechod žľabu popod železničný most, využitie vodnej energie na približovanie dreva, ako aj nutnosť niekoľkokrát brodiť potok či preskakovať žľab, ak sa chcú dostať do vyšších častí doliny.

Vodný žľab v Rakytove je jediným funkčným (prakticky používaným) dreveným vodným žľabom na plavenie 1 m dlhého dreva v Európe. Je dlhý 2450 m a zrekonštruovaný bol v roku 2006. Za technickú kultúrnu pamiatku bol vyhlásený v roku 2001. Žľab, o ktorom predpokladáme, že fungoval už v 17. storočí, je zakreslený na mapách lesného majetku mesta Banská Bystrica z roku 1810, ktoré v roku 2012 získali Mestské lesy  Banská Bystrica s.r.o. zo Štátneho ústredného banského archívu  v Banskej Štiavnici.  Vodný žľab je na nich zakreslený na trase, ako ju poznáme dodnes. Zaujímavosťou je tvar hornej časti žľabu, ktorú pôvodne tvorili dve zbiehajúce sa ramená v tvare písmena Y.

„Je to unikátna historická pamiatka, ktorá pripomína návštevníkom zručnosť a vynaliezavosť našich predkov,  je veľmi zaujímavá aj pre súčasníkov. Som rád, že Mestské lesy Banská Bystrica aj takýmto spôsobom prispievajú k rozvoju cestovného ruchu v našom meste a jeho okolí,“

uviedol pre náš portál poslanec Ľubomír Motyčka, ktorý je predsedom komisie pre  regionálny rozvoj, medzinárodné vzťahy a  cestovný ruch.

Mestské lesy Banská Bystrica s.r.o.  pripravujú projekt na vybudovanie turistického chodníku popri vodnom žľabe pre spríjemnenie návštevy vodného žľabu pozdĺž celej jeho dĺžky. Podrobnejšie informácie o plavení sú zverejnené na webovej stránke www.lesybb.sk.

Program otvárania dreveného vodného žľabu Rakytovo 24.apríla:

9:00 otvorenie plavebnej sezóny

9:15 – 9:45 občerstvenie

do 10:15 rozmiestnenie plaviteľov

10:15 – 12:30 plavenie dreva

12:30 – 13:00 návrat plaviteľov

13:00 – 16:00 občerstvenie

Autor: (tom) a MsL BB, Foto: Ilustr.