Osobnosť regiónu Svetozár Dluholucký: „Deti neklamú, preto som pediater“

SPRÁVY
0 /

Uznávaný banskobystrický lekár – pediater, ktorý sa výrazne zapísal do dejín slovenského zdravotníctva. Do roku 2013 bol dekanom na Fakulte zdravotníctva SZU v Banskej Bystrici a ako poradca súčasného riaditeľa pôsobí aj v Detskej fakultnej nemocnici, ktorú pomáhal pozdvihnúť so súčasným vedením na špičkovú úroveň.

Pán profesor nestráca úsmev ani po rokoch a je stále aktívny. Istý čas bol aj poslancom mestského zastupiteľstva. Je to skutočná osobnosť s obrovskou charizmou.

Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CsC.

Narodil sa 9. novembra 1940 v Martine. V roku 1958-1964 absolvoval štúdium na Lekárskej fakulte UK v Bratislave, 1967 ukončil I. st. a 1970 II. st. atestácie z odboru pediatrie, 1990 CSc., doc. 1997 prof. Absolvoval pracovné pobyty v Nemecku (1991, 1993). Pôsobil na Lekárskej fakulte a  je poradcom vedenia banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice. Od roku 2005 nepretržite 8 rokov vykonával funkciu dekana Fakulty zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave so sídlom v Banskej Bystrici.

Jeho nástup do slovenského zdravotníctva znamenal mimoriadne dynamický rozvoj zdravotníckej starostlivosti o dieťa v kraji. Sledovaním moderných trendov odboru, originálnymi riešeniami klinických, organizačných i technologických problémov pozdvihol detské oddelenie vtedajšieho KÚNZ (dnes detskú kliniku) na špičkovú úroveň. Od roku 1998 je členom komisie pre eradikáciu poliomyelitíty Ministerstva zdravotníctva SR, funkcionárom a členom viacerých odborných spoločností doma i v zahraničí.

Je spoluautorom odborných publikácií, učebníc a vysokoškolských skrípt, je autorom 2 priemyselných vzorov a 10 realizovaných zlepšovacích návrhov. Ako autor a spoluautor publikoval odborné štúdie v slovenských a zahraničných odborných časopisoch, odprednášal vyše 200 prednášok. Bol aj autorom 18-dielneho televízneho seriálu Matka a dieťa (STV, 1994). Od roku 1993 je čestným občanom mesta Indianapolis v USA a od roku 2012 držiteľom Radu Ľudovíta Štúra II. triedy – za prínos v rozvoji zdravotnej starostlivosti o dieťa.

Medailón Svetozára Dluholuckého si môžete pozrieť v cykle TV Hronka „Osobnosti regiónu“:

Autor: (lac), Zdroj: TV Hronka