OSOBNOSŤ REGIÓNU: Ján Nosko – úspešný manažér s veľkým srdcom

SPRÁVY
3 /

Ako uznávaný pediater a kardiológ zachránil život nejednému pacientovi. V posledných rokoch, už ako úspešný riaditeľ, drží pevne v rukách kormidlo jednej z najlepších detských nemocníc na Slovensku. V cykle osobnosti regiónu vás pozývame na stretnutie s Jánom Noskom – riaditeľom Destkej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Úšpešný manažér

Ján Nosko pôsobí v manažmente Detskej fakultnej nemocnice už od roku 2004, od roku 2008 dokonca vo funkcii jej riaditeľa. Počas jeho vedenia sa dostala nemocnica, ako jedna z mála na Slovensku, do plusových čísel. Podľa neho je to výsledok viacerých faktorov, ale najmä toho, že všetci jej zamestnanci sa stotožnili so spoločnou filozofiou a ťahajú za jeden povraz. 

Vždy je to o tíme, jeden človek nedokáže nič. Som hrdý na všetkých 340 zamestnancov našej nemocnice a viem, že aj oni pociťujú hrdosť na to, že tu pracujú, „

hovorí Ján Nosko.

Počas riaditeľovania Jána Noska nemocnica zmenila aj svoju tvár. V rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja sa jej totiž z operačného programu Zdravotníctvo podarilo úspešne čerpať viac ako 6 miliónov eur na jej rekonštrukciu. Za tieto prostriedky sa nadstavili dve podlažia nemocnice a vybudovali dve nové operačné sály, ktoré doplnili jej chýbajúcu infraštruktúru.

Osud bol k nemu krutý

Napriek tomu, že celý svoj profesionálny život zasvätil záchrane detských životov, osud sa s ním a jeho rodinou nemaznal. Spolu s manželkou, okrem dospelého syna, vychováva aj svoju 26-ročnú dcéru, ktorá od malička bojuje so zdravotným postihnutím. Ako hovorí, je to ich večné dieťa.

„Dcérka nám dodáva mnoho sily a mnoho lásky. Nie je to jednoduché, ale človek vďaka tomu nachádza silu a úplne iný pohľad na veci okolo nás,“

dodáva Ján Nosko.

V roku 2000 oslovil Ján Nosko skupinu ľudí, ktorí mali podobné problémy, ako jeho rodina. Spolu s nimi založil občianske združenie PONS, ktoré pomáha pri vytváraní podmienok pre dôstojný život a vzdelávanie detí a mladistvých s viacnásobným postihnutím, vrátane ich integrácie do života spoločnosti.

Viac o tomto výnimočnom Banskobystričanovi sa dozviete z nasledujúceho videa TV Hronka v cykle OSOBNOSTI REGIÓNU. Predstavujeme vám Jána Noska:

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová