Oslavy Povstania trochu inak

SPRÁVY
4 /

Ak sme hodnotili piatkové oslavy 70.výročia SNP v Banskej Bystrica ako dôstojné, platí to v plnej miere o tisíckach účastníkov pod Pamätníkom SNP. Diali sa však aj veci, ktoré síce patria k demokracii, ale od SNP majú veľmi ďaleko.

Čakalo sa, čo urobí Marian Kotleba. Ten sa zmohol v deň osláv iba k vyveseniu veľkého čierneho transparentu na priečelí krajskej budovy na Námestí SNP s nápisom: „STOP NATO, YANKEES GO HOME!“ Ale nebolo to žiadne hrdinstvo, skôr naopak. Podľa našich informácií pri osadzovaní transparentu malo dôjsť k poškodeniu ochrany fasády proti vtákom…

Transparent však videli iba Bystričania a hostia, ktorí sa spod Pamätníka SNP presunuli na centrálne námestie spolu s trojicou prezidentov Kiska, Zeman a Komorowski. Tí museli k Radnici prechádzať aj popred lešenie s deravou ochrannou sieťou na Katedrále sv. Františka Xaverského…

Škoda, že bystrický župan si nemohol naživo vypočuť tvrdé slová na adresu extrémistov a neofašistov z úst významných slovenských i zahraničných politikov i priamych účastníkov SNP. Priam symbolicky v zástupe čakajúcich  delegácií s pietnymi vencami  stáli vedľa seba poslanci BBSK so žilinským županom Jurajom Blanárom a europoslanec Vladimír Maňka, ktorý viedol Banskobystrický kraj pred Kotlebom. Skončilo to spoločnou fotografiou s vtipným komentárom, že takto by to mohlo aj zostať.

Do bystrického mestského parku ráno prenikli ľavicoví extrémisti zo strany VZDOR, aby protestovali proti fašizmu a kapitalizmu, ale aj proti NATO.  Potom sa presunuli k parku pod Pamätníkom SNP držiac v rukách červené vlajky so symbolmi komunizmu, ako za starých čias. Proruský postoj prišiel vyjadriť pred vstup do Múzea SNP bývalý predseda KDH Ján Čarnogurský, teraz ako predseda Slovensko-ruskej spoločnosti, kým pred rokom 1989  sme mali Zväz československo-sovietskeho priateľstva…

Naopak antiruský postoj deklaroval poľský prezident Bronislaw Komorowski. Ten neprišiel na oficiálnu časť programu osláv, na ktorej naopak nechýbal Putinov ruský minister obrany Sergej Šojgu. Do areálu Múzea SNP prišiel až popoludní sa so slovenským prezidentom Andrejom Kiskom sa zúčastnil samostatného kladenia venca.

To však nebolo všetko. Podvečer prišla správa, že odlietajúce lietadlo Tu-154 na palube s ruským ministrom obrany sa muselo vrátiť na letisko do Bratislavy, pretože Poliaci mu nepovolilo prelet nad svojím vzdušným priestorom. Dôvodom bolo, že bolo deklarované ako vojenské a nie civilné lietadlo. Šojgu mohol odletieť až potom, keď lietadlo zmenilo svoj letový plán na nevojenský.

Ani tieto udalosti nemohli zatieniť dôstojný priebeh banskobystrických osláv Povstania, na ktorých vládla skvelá atmosféra, ktorú umocnil bohatý popoludňajší kultúrny program. Banská Bystrica nesklamala svet, podobne ako pred 70 rokmi.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová