Oslavy 70.výročia SNP budú štvordňové s delegáciami 30 krajín sveta  

SPRÁVY
3 /

Ako sme vás už informovali, prípravy osláv 70. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici sú v plnom prúde. Okrem úprav celého areálu Pamätníka SNP sa organizátori pripravujú na príchod 30 delegácií na vysokej štátnickej úrovni z celého sveta, vrátane našich najvyšších ústavných činiteľov a  tisícok návštevníkov.

Augustové oslavy SNP budú štvordňové. Hlavným organizátorom je Múzeum SNP a vystúpenia sa uskutočnia na veľkej trávnatej ploche parku pod Pamätníkom SNP. Jednotlivé body programu sa ešte upresňujú.

Vieme, že 29.augusta začne slávnostný program preletom stíhacích lietadiel z leteckej základne Sliač, bude nasledovať  kladenie vencov na Pamätníku SNP a zoskoky  parašutistov. Na pravé poludnie zaznie slovenská hymna v podaní 44 chlapov z horehronských obcí, potom budú  nasledovať príhovory významných hostí osláv

Po tejto oficiálnej časti bude popoludní pokračovať program prezentáciou Ozbrojených síl SR, vystúpením folklórnych súborov a umelcov z Česka, Ruska, USA a ďalších krajín. Vo večerných hodinách zakončí oslavy SNP veľký ohňostroj nad Banskou Bystricou.

Počas ďalších dní ožije banskobystrické Námestie SNP ukážkou povstaleckej mobilizácie a odchodom na front v podaní klubov vojenskej histórie. Na železničnej stanici bude pristavený pancierový vlak Štefánik. Samotné ukážky bojov si môžu návštevníci  pozrieť v Šalkovej.

16. augusta sa uskutoční „Stretnutie generácií“ na Kališti, ktoréorganizuje Múzeum SNP a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov na počesť obetí z obcí, ktoré nacisti vypálili počas druhej svetovej vojny.  Súčasťou osláv 70.výročia SNP budú aj medzinárodné letecké dni SIAF 2014 na Letisku Sliač v dňoch 30. a 31.augusta.

Autor: (mt), Foto: Mirka Chabadová