Okrúhly stôl ešte rokuje, ale Martin Klus už ide svojou cestou

SPRÁVY
3 /

Ako informuje v tlačovej správe Jana Orlická, piati kandidáti na predsedu BBSK, zadávatelia spoločného prieskumu Stanislav Mičev, Igor Kašper a Pavel Greksa, Martin Klus a Viliam Baňák sa  oboznámili s výsledkami prieskumu agentúry AKO, čakajúc ešte na výsledky Medianu. Na stredu  zvolali 3. okrúhly stôl pre vygenerovanie záverečného rozhodnutia a vyhlásenia v zmysle deklarovanej politickej kultúry.

 Medzitým však Martin Klus ohlásil svoju utorkovú tlačovku, na ktorú pozval Jána Luntera. Z toho sa dá usudzovať, že prijal vlastné rozhodnutie mimo okrúhleho stola, ale jasno bude až v utorok popoludní.

V tlačovej správe okrúhleho stola sa uvádza, že na základe presného harmonogramu a zadania sa v pondelok zišli pri prezentácii výsledkov nezávislého prieskumu dvoch agentúr AKO a Median všetci piati kandidáti, zadávatelia prieskumu. Vzhľadom na to, že agentúra Median dokončila svoj prieskum len v nedeľu večer 1. októbra,  na finálny materiál si kandidáti ešte niekoľko dní počkajú.

Táto skutočnosť ovplyvnila aj dátum rokovania 3. okrúhleho stola, ktoré sa uskutoční v stredu 4. 10. 2017 v podvečerných hodinách. K rokovaniu sú prizvaní aj ďalší kandidáti, ktorí deklarovali záujem spoločne rozhodnúť za jedným stolom, medzi nimi Martin Juhaniak, Vojtech Kokény, Michal Kantor Strana zelených Slovenska a ďalší.

Výsledné stanovisko a rozhodnutie kandidátov bude zverejnené na spoločnej tlačovej konferencii do konca týždňa. V rámci nej bude prezentovaný aj pripravený 100 – dňový akčný plán, ktorý je výsledkom programovej konferencie kandidátov a syntézou progresívnych bodov programu pre oživenie kraja.

Na záver tlačovej správy sa píše, že Inštitút okrúhleho stola kandidátov na post predsedu BBSK je výsledkom Memoranda o vzájomnej podpore z mája tohto roka. Jeho cieľom je na úrovni vysokej politickej kultúry suplovať zrušený demokratický nástroj na výber relevantného kandidáta z dvojkolovej voľby.

Je zároveň vypočutím hlasov voličov v Banskobystrickom kraji, ktorí deklarujú záujem svojim hlasom zastaviť úpadok kraja a tiež demagogickú, agresívnu a nenávistnú formu politiky, ktorej predstavitelia sú aktuálne vo vedení BBSK.

 

 

 

Zdroj: Jana Orlická a (tom), Foto: ilustračné