Okolo Pustého hradu vznikne zážitkovo – vzdelávací areál

SPRÁVY
0 /

Susedné mesto Zvolen má, podobne ako Banská Bystrica, veľký potenciál pre rozvoj cestovného ruchu. Okolo Pustému hradu má v budúcnosti vzniknúť originálny zážitkovo-vzdelávací komplex, ktorý bude určite zaujímavým turistickým cieľom aj pre Bystričanov.

Projekt predstavil vo zvolenskom mestskom zastupiteľstve viceprimátor Jaroslav Stehlík, ktorý sa nechal inšpirovať podobným projektom na Lipne pod názvom Stezky korunami stromů:

„Aj tento sen budete viacerí vnímať ako dobrodružstvo a možno až nereálnu vec. Hovorím to preto, že aj keď Václav Hanuliak začal s výskumom na Pustom hrade, tiež to mnohí vnímali podobne.

Už dnes je síce atraktivita Pustého hradu vysoká, ale chýba mu infraštruktúra. Práve tú prinesie investičný zámer nového projektu Výstavba areálu by mala byť rozložená do etáp. V prvej vznikne vstupná brána v mieste Haputky, kde by sa mohol uskutočniť dlho pripravovaný projekt informačného strediska a Pustý hrad tak dostane základnú vybavenosť.

Z Haputky pôjdu cyklotrasy a trasy pre peších s rozmiestnenými oddychovými miestami až na hrad. V sedle pod Pustým hradom vznikne veža vysoká cca 40 m, ktorá umožní výhľad na celú Zvolenskú kotlinu. Nepôjde však o klasickú vyhliadkovú vežu, ale o ojedinelý zážitkovo – vzdelávací prvok. Zaujímavosťou bude aj archeoskanzen, ktorý priblíži návštevníkom obdobie praveku či lodenica, ktorá by mohla vzniknúť v poslednej etape v okolí Červeného medokýša.

Štúdia s podkladmi pre žiadosť o nenávratný finančný príspevok za 20.000 eur by mohla vzniknúť do konca marca. Vedenie mesta chce, aby jednotlivé etapy projektu boli hradené z operačných programov EÚ prípadne s podporou súkromných podnikateľov.

Zámer sa páči aj vedúci výskumu na Pustom hrade Jánovi Beljakovi.

„Som za podporu každého zmysluplného projektu, ktorý napomôže pri rozvoji cestovného ruchu v okolí Pustého hradu, pri dodržaní jeho pamiatkových hodnôt.“

Pokiaľ sa Zvolenčanom podarí uskutočniť projekt zážitkovo – vzdelávacieho komplexu okolo Pustého hradu, zvýši to potenciál rozvoja cestovného ruchu v celom banskobystrickom regióne.

Autor: (tom), Foto: ilust.