Odsúdený za zabitie na Donovaloch je vonku na podmienku

SPRÁVY
1 /

Foto: il.; Zdroj: www.sxc.hu

Okresný súd v Banskej Bystrici v pondelok podmienečne prepustil z výkonu trestu odňatia slobody 29-ročného Bratislavčana Drahoša Brezulu. Ten na Donovaloch  1. februára 2009 okolo tretej ráno po hádke usmrtil 29-ročného ochrankára Petra Bobora z Banskej Bystrice.

Pred vchodom do reštaurácie Stodola vtedy Bratislavčan pichol Bystričana dvakrát nožom s čepeľou dlhou vyše deväť centimetrov do ľavé stehna a hrudníka, pričom mu zasiahol srdce.  Obeť útoku podľahla na mieste útoku. Podľa lesníka Brezulu konal v sebaobrane brániac sa presile, pričom nožom ľahšie zranil aj  kamaráta obete.

Prvý rozsudok

Prokurátor žaloval Brezulu za vraždu a pokus o vraždu voči dvom osobám, ktoré útočníka prenasledovali. V októbri 2009  ho prvostupňový súd uznal vinným a dostal  15 rokov nepodmienečne. Voči tomuto rozsudku sa odvolal prokurátora i obžalovaný, pričom krajský súd vrátil  prípad na doplnenie dokazovania.

Druhý rozsudok

V septembri 2010 banskobystrický Okresný súd odsúdil Brezulu za zločin zabitia a nebezpečné vyhrážanie na jedenásť rokov väzenia, ale aj proti tomuto rozsudku sa odvolali obe strany. Predseda odvolacieho senátu poukázal na to, že lesník sa pri útoku Bobora a ďalšieho človeka bránil, ale použitím noža prekročil hranicu nutnej obrany.

Tretí rozsudok

Úmysel vraždiť sa  podľa krajského súdu nepreukázal, ani pokus vraždy voči dvom prenasledovateľom, po ktorých Brezula strieľal z legálne držanej malokalibrovej pištole, čím ich chcel iba postrašiť. Súd sa stotožnil s tvrdením obhajoby, že Brezula ako dobrý strelec ich chcel iba postrašiť. Po zvážení poľahčujúcich i priťažujúcich okolností ho odvolací senát odsúdil na desať rokov a štyri mesiace v najľahšom väzení.

Obnova konania a štvrtý rozsudok

Pri obnove konania vo veci v súvislosti s nálezom Ústavného súdu SR o nesprávnej aplikácii sprísňujúcej (asperačnej) zásady, súd Brezulovi vo februári 2013  znížil trest na 7 rokov a 3 mesiace. Keďže si odsúdený odpykal z  trestu dve tretiny, súd vyhovel jeho žiadosti o podmienečné prepustenie.

Na hlavnom pojednávaní Brezula prejavil ľútosť nad tým čo sa stalo a do konca života sa s tým nevyrovná. Rodine nebohého Petra Bobora, ktorý robil s kamarátka ochrankára v reštaurácii Stodola, sa ospravedlnil.

S rozsudkom súhlasil aj pokurátor, pretože Brezula mal dobré hodnotenie z väzenia a splnil všetky zákonné náležitosti potrebné k prepusteniu na podmienku. To už nadobudlo právoplatnosť, keďže nikto voči nemu nepodal sťažnosť. Brezula bude pracovať ďalej ako lesník. Súd mu určil skúšobnú dobu podmienečného prepustenia na tri roky.

Zdroj: Bystricoviny.sk