Obytný súbor Moskovská bude mať parkoviská len na vlastných pozemkoch

SPRÁVY
11 /

Výstavba obytného súboru 2×43 bytov pre rodiny s deťmi Milestones III. na svahu oproti ZŠ Moskovská postupuje podľa plánu. Dokončuje sa hrubá stavba, podľa najnovšej zmeny technickej normy bude investor potrebovať menej parkovísk, ako sa pôvodne uvažovalo.

Stavba, ktorá na začiatku pri zakladaní pomocou zarážania prefabrikovaných pilót vyvolala vlani pred komunálnymi voľbami protesty časti obyvateľov okolitých bytoviek a z čoho chceli profitovať niektorí z kandidátov na poslancov, je v štádiu dokončenia železobetónovej nosnej konštrukcie.

„Ako sme hovorili vlani, po skončení pilotáže pracujeme už v kľudnejšom režime. Do konca roka sme na železobetónovej doske postavili dve podzemné podlažia obytného súboru s dvomi nadzemnými. V máji  dokončíme na obidvoch obytných objektoch posledné z 8 nadzemných podlaží.  Výstavbu ukončíme na jar 2016,“

uviedol pre náš portál stavbyvedúci Ing. Roland Hancko.

Ako sme sa mohli presvedčiť priamo na stavenisku, panuje tu len bežný stavebný ruch a poriadok. Okrem jednej notorickej sťažovateľky si ľudia z okolitých bytoviek i v škole zvykli na stavbárov. Škoda, že vlani sa niektorí z protestujúcich aktivistov postavili proti výstavbe nových parkovísk v okolí novostavby, ktoré mali okrem nových vlastníkov bytov slúžiť aj im.

Investor sa podujal  popri potrebných vlastných parkoviskách vybudovať aj   dočasné odstavné plochy    na parkovanie 15 áut  pre obyvateľov Tulskej,  aby sa ktorí teraz nútene parkujú aj na jedinej prístupovej ceste smerom k ich bytovkám a na stavenisko.  To, či sa dočasné odstavné plochy zmenia na budúce parkoviská závisí  aj od obyvateľov a mesta BB.

„Pôvodne sme mali v našom projekte Milestones III. vybudovať 99 parkovacích miest na vlastných pozemkoch, 43 postaviť na pozemkoch mesta a predať občanom, ďalších 15 sme chceli darovať mestu. K 1.februáru 2015 sa zmenila STN o projektovaní miestnych komunikácií, ktorá znížila potrebu parkovacích miest pre náš projekt zo 157 na 125.  Z tohto dôvodu sme pôvodný návrh na zmenu územného rozhodnutia  stiahli, a budeme konať podľa aktuálne platnej normy “

informoval zástupca investora Daniel Dobrota.

Keďže v predchádzajúcom správnom konaní obyvatelia namietali budovanie parkovísk na mestských pozemkoch (dokonca aj tie, ktoré mali byť darované mestu), rozhodol sa investor v zmysle  novej technickej normy vybudovať potrebných 125 parkovacích miesta len na vlastných pozemkoch.

Mesto  a obyvatelia Fončordy  tak aj vďaka protestom niektorých občanov z okolia stavby  príde o ponúkaných 43 parkovacích miest na verejných pozemkoch.  Napriek tejto skutočnosti do konca roka 2015 platí ponuka investora darovať mestu 15 nových parkovacích miesta na Tulskej. Zároveň je investor Milestones III. pripravený rokovať so samosprávou o ďalšej spolupráci.

 

Podľa informácií investora je v súčasnosti, šesť mesiacov po zahájení výstavby, predaných cca 30 % bytov.  Budúci majitelia bytov oceňujú istú uzavretosť areálu  a najmä  kvalitné dispozície   kupovaných bytov.

Foto: Mirka Chabadová a Feidias