Novým policajným prezidentom sa môže stať Bystričan Marian Slobodník

SPRÁVY
4 /

Ministerka vnútra Denisa Saková m oznámiť meno nového policajného prezidenta budúci týždeň. Už teraz sa však najčastejšie skloňuje súčasný policajný pridelenec v Chorvátsku a bývalý riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici generál JUDr. Marian Slobodník.

Nového prezidenta PZ SR budeme poznať budúci týždeň

Denisa Saková vyberá na funkciu policajného prezidenta človeka, ktorý bude viesť slovenskú políciu dočasne do zvolenia nového prezidenta PZ SR podľa nového zákona, ktorý bude schvaľovať NR SR. Kandidátov je viac a meno nového prezidenta PZ by mala ministerka vnútra oznámiť na budúcotýždňovej tlačovej besede:

„Bude dočasným prezidentom, kým bude prijatý zákon, podľa ktorého bude nový prezident zvolený výberovým konaním,“

povedala ministerka vnútra potom, ako sa rozlúčila  s odchádzajúcim policajným prezidentom Tiborom Gašparom, ktorý končí vo funkcii po vlastnom rozhodnutí 31. mája.

Schválenie nového zákona o Policajnom zbore sa očakáva najneskôr do konca tohto roka, pričom zmeny by mali byť rozsiahlejšie. Podľa Sakovej  minister vnútra má právomoc nominácie prezidenta a viceprezidentov Policajného zboru. Svoj odchod  z Policajného zboru potvrdil dlhoročný viceprezident Ľubomír Ábel.

Horúcim kandidátom na prezidenta PZ je policajný pridelenec v chorvátskom Záhrebe Marian Slobodník z Banskej Bystrice, ktorý k tomu poznamenal:

Môžem potvrdiť, že som dostal ponuku a prebiehajú rokovania. Mám ale informácie, že pani ministerka má ďalších dvoch kandidátov, nič teda ešte nie je rozhodnuté.“

Ministerka vnútra informovala, že so všetkými kandidátmi sa rozprávala aj o ich predstavách o fungovaní Policajného zboru. Odmietla, že by kauzy, ktoré sa v súvislosti s menom Slobodníka objavili v médiách,  mali ovplyvňovať jej očakávané rozhodnutie. Marian Slobodník zatiaľ svoje plány nechcel rozoberať:

„Preberali sme aj najbližšiu budúcnosť zboru. O tejto téme sa môžeme baviť až ak budem vybratý.“

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že nový prezident PZ  by nemal zásadne zasahovať do Policajného zboru. Pre Pravdu uviedol:

„Dočasný prezident ani nemá čo robiť, lebo systémové zmeny bude robiť až nový. Predstavte si, že urobí personálne zmeny, potom príde nový prezident a ten všetkých vyhádže. To by bolo zneistenie celého zboru a niečo, čo sa nesmie robiť. Dočasný šéf by mal udržiavať zbor v chode a nezneisťovať ho.“

Postava policajného prezidenta musí byť podľa Žitného dostatočne izolovaná od politických vplyvov a musia byť dobre nastavené kritériá pre uchádzačov – roky praxe, manažérske a jazykové schopnosti a ďalšie. Teba nastaviť systém menovania a odvolávania na dlhodobý režim, na ktorom sa všetci zhodnú.

Generál JUDr. Marián Slobodník

Šesťdesiatročný generál do roku 2012 pôsobil v polícii viac ako 19 rokov. Začínal ako vyšetrovateľ na Okresnom úrade vyšetrovania v L. Mikuláši. V roku 1993 sa dostal na stáž na bývalý Krajský úrad vyšetrovania PZ v Banskej Bystrici, neskôr sa stal jeho kmeňovým vyšetrovateľom. V roku 1997 sa stal zástupcom riaditeľa Krajského úradu justičnej polície, v roku 2003 jeho riaditeľom.

Riaditeľom Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Banskej Bystrici bol od začiatku roka 2007 a do civilu odišiel na vlastnú žiadosť v októbri 2010, ako posledný z krajských riaditeľov po nástupe Radičovej vlády a policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka. Vystriedal ho jeho žiak Boris Beňa, ktorého v júli 2011 nahradil  Miroslav Bitala.

Marián Slobodník patrí k našim najskúsenejším riadiacim policajtom a po parlamentných voľbách v roku 2012 sa jeho meno spájalo s možnými kandidátmi na najvyššie funkcie v Prezídiu PZ SR.

Vrátil sa však do prostredia, ktoré dôverne poznal, teda do funkcie riaditeľa Krajského riaditeľstva PZ v Banskej Bystrici  Rozhodol o tom vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. Spolu so Slobodníkom  sa vrátili do funkcií aj ďalší traja krajskí policajní riaditelia. V súčasnosti pôsobí ako policajný pridelenec v Chorvátsku.

Autor: (tom), Foto: ilustračné